Novi list SKUP RADNIKA LRH-a SINDIKALISTI ZAPRIJETILI ŠTRAJKOVIMA, POSLODAVCI »SPUŠTALI LOPTU« Bulić: U Hrvatski turizam uveden robovlasnički sustav

skupradnika lrh

Gradonačelnik Ivo Dujmić dopisom je ispričao svoju odsutnost i na sastanak delegirao pročelnika Danijela Jermana - odazvalo se sedamdesetak radnika, predstavnici SIKD-a i glavni pravnik LRH-a

OPATIJA » Na najavljenom skupu radnika LRH-a jučer se pojavilo sedamdesetak djelatnika ove hotelske kuće. Na poziv Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nije stigao gradonačelnik Ivo Dujmić, već je poslao dopis kako nije u mogućnosti prisustvovati. Međutim, uime gradonačelnika skupu je nazočio Danijel Jerman iz gradskih stručnih službi koji nije bio ovlašten davati izjave, već samo prenijeti gradonačelniku rečeno na skupu radnika. Predstavnik poslodavca na skupu bio je pravnik LRH-a Željko Borić. Voditeljica ureda SIKD-a Marina Cvitić ponovila je aktualnu problematiku u LRH-u, ali i najavile radikalnije akcije (štrajkove) ako na to radnici budu spremni. Na skupu se raspravljalo o sistematizaciji, Borić je iznio ovogodišnji izvještaj poslovanja, a Upravi kuće postavljena su i pitanja od strane predstavnika radnika. Zbog čega je prihvaćena i provedena sistematizacija iako se Radničko vijeće na nju negativno očitovalo, zašto se od obećanih velikih investicija ništa nije realiziralo, zašto smanjuju materijalna prava - samo su neka od postavljenih pitanja na koja je Borić pokušao dati odgovor.

Borić: Otkazi u skladu sa Zakonom

Željko Borić, predstavnik poslodavca, iako je rekao da ne smije davati službene izjave uime Uprave kuće, na radničkom skupu pokušavao je smiriti lagane tenzije odgovarajući na svako pitanje postavljeno Upravi LRH-a. Međutim, na novinarske upite o situaciji u LRH-u samo je kratko rekao: - Vezano uz osobno uvjetovane otkaze - poslodavac ih je davao u skladu sa Zakonom o radu, vezano za sve te, osobno uvjetovane otkaze kao i sve ostale, potrebno je provesti savjetovanje s Radničkim vijećem. U konkretnom slučaju RV je u svim slučajevima dao suglasnost - rekao je glavni pravni savjetnik LRH-a.

Cvitić: Radnici odlaze

Rekao je kako je želja da komunikacija između Uprave i radnika i sindikata bude dobra te objasnio zašto neke veće investicije dosad nisu realizirane, kao primjerice ona koja

je trebala nastati na mjestu srušenog hotela Zagreb.
- Situacija u LRH-u je loša. Samo u prošloj godini 138 radnika napustilo je tvrtku. Rješavalo se to tako da se radnicima nudio osobno uvjetovani otkaz. Trend se nastavlja i nadalje nakon promjene organizacije i sistematizacije radnih mjesta, gdje je dodatnih 30-ak ljudi dobilo osobno uvjetovani otkaz iako ne ispunjavaju uvjete za osobno uvjetovane otkaze jer se oni daju samo u slučaju kada radnik zbog svojih trajnih osobina više nije u mogućnosti obavljati svoj posao. Ni to nije bilo dovoljno, pa je poslodavac išao na otkaze ugovora o radu s ponudom izmijenjenih ugovora gdje radnicima nude radna mjesta koja su niže plaćena i vrednovana i jedan dio radnika suočavajući se s problemima oko egzistenicije morao se uhvatiti takvih radnih mjesta, dok drugi dio njih nije prihvatio. Međutim, ono što se dogodilo je to da je dijelu radnika koji su se naknadno dogovorili s poslodavcem da prihvaćaju odluku o otkazu, takva odluka o otkazu s ponudom izmijenjenog ugovora preinačena u odluku o osobno uvjetovanom otkazu, ponovila je Marina Cvitić.

Gradonačelnik uz moćne

Bruno Bulić pred radnicima je izjavio kako je »gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić stao na stranu poslodavca.«
- Kao član Nadzornog odbora LRH-a ostao sam sam. Dosad su uz mene uvijek bili svi gradonačelnici Opatije, no Dujmić je stao na stranu poslodavca i sada svi zajedno gledaju kako bi me još tužili. Mijenjali su oni i poslovnik NO-a da ne bih mogao utjecati. Nakon 170 godina liburnijsko područje uspjelo je napraviti on što nikad do sada nije, a to je jedan pravi robovlasnički sustav. Moram priznati da je to prepoznao HTZ i Ministarstvo turizma te su zajedno donijeli odluku da se Dani hrvatskog turizma tu odrade - rekao je Bulić, a na pitanje postoji li i kakav bi mogao biti rasplet ove situacije dodaje.
- Nema raspleta, zakon je na strani bogatih i moćnih. Oni koji ih danas donose su neoliberali. Prema tome za taj robovlasnički sustav koji se uvodi u Hrvatsku, posebno u turizam, odgovorni su sadašnji političari koji nemaju trunke socijalne inteligencije i nikakve društvene odgovornosti - zaključio je Bulić.