Dalmacija News U hrvatskom turizmu vladaju robovlasnički odnosi

split riva1

U turizmu je ostalo ispod jedne trećine stalno zaposlenih u odnosu na '91. godinu, a vladaju moderni robovlasnički odnosi gdje oni s više razine tlače nižu kako bi se održali na pozicijama na kojima se trenutno nalaze - kaže Bruno Bulić

Turizam u Hrvatskoj postaje velika nepriznata tvornica invalida, jer radnici iznad pedesete godine u turizmu ne mogu podnijeti tempo koji im se nameće, upozoravaju predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SKID) u petak iz Splita.

- U turizmu je ostalo ispod jedne trećine stalno zaposlenih u odnosu na '91. godinu, a vladaju moderni robovlasnički odnosi gdje oni s više razine tlače nižu kako bi se održali na pozicijama na kojima se trenutno nalaze. Prosječna netto plaća radnika u turističkoj djelatnosti zaostaje za 15 posto u odnosu na hrvatski prosjek i za 2013. godinu je iznosila 4819 kuna. Međutim, u prosjek ulaze i menadžerske plaće koje iznose od 30 do čak 80 tisuća kuna, pa dobijemo da prosječna plaća radnika u turizmu iznosi tek 3500 kuna, a taj prosjek sobarice rijetko vide - kaže Bruno Bulić, predsjednik SKID-a.

Marina Cvitić, predsjednica Odbora za financije SKID-a, ističe kako ove godine povećanja plaća u turizmu gotovo da i nije bilo te upozorava na problem uvoza jeftine radne snage.

- Iz napisa u BiH medijima saznali smo da bi Hrvatska u roku od mjesec dana trebala s BiH potpisati ugovor o sezonskom zapošljavanju radne snage iz te države. U turizmu je zaposleno oko 60.000 radnika, a dvije trećine čine sezonski radnici, što je negdje oko 40.000 radnika. Ne mogu vjerovati da od 380 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj, koliko ih je bilo registrirano u veljači, nitko ne želi raditi u turizmu. Nije problem u tome što nedostaje radne snage, nego nema radne snage po cijeni koju su oni voljni platiti, a od plaće koju daju radnicima ne može se živjeti cijelu godinu - tvrdi Cvitić te napominje kako poslodavci vode dvojne evidencije o radu djelatnika kako bi izbjegli kazne zbog kršenja radničkih prava.

Upozoravaju kako će problema biti i kada počne uvoz još jeftinije radne snage iz drugih država.- Kako će radnici iz tih zemalja promovirati kulturu i tradiciju Dalmacije 365 dana u godini? Čak i mi iz Istre ne znamo dovoljno o kulturi i tradiciji Dalmacije, a kako će to tek prezentirati netko iz BiH, Rumunjske, Bugarske ili čak Turske - kaže Cvitić.

Povećanja plaće, napominju sindikalisti, nije bilo ni kada su poslodavcima osigurane brojne olakšice poput manje stope PDV-a i smanjenja doprinosa za zdravstvo.

- Razlika je jedino što se povećala dobit turističkih kompanija, a izdvajanja u državni proračun su se smanjila. Turizam je borba za prostor i jednom kada ga date više nije vaš. U Istri imamo deset kilometara obale kojoj se uopće ne može priči. Na ovu situaciju upozorila je i predstavnica Svjetske turističke organizacije na Danima hrvatskog turizma prije nekoliko godina u Rovinju, Kazala je da nije dopušteno da stranac dolazi u moj zavičaj i stvara profit s radnicima koji nisu iz mog zavičaja te da nije dopušten nikakav zahvat u prostoru ako on nije u interesu domicilnog stanovništva - zaključio je Bulić.