HRT Bulić: Ne obmanjujte javnost u vezi s monetizacijom autocesta

bulic uredpula

redsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić pozvao je premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade Branka Grčića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića da "prestanu obmanjivati i plašiti hrvatske građane", tvrdeći da će se u slučaju odustajanja od monetizacije hrvatskih autocesta dogoditi krah mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Tvrdnje da će se zbog odustajanja od monetizacije dogoditi krah mirovinskog i zdravstvenog sustava notorne su laži, pa ih molimo da s time prestanu, rekao je Bulić na konferenciji za novinare.

Kao primjer pogubnosti monetizacije naveo je talijanske autoceste koje su zvali "zlatnom kokom", no otkako su 1999. privatizirane, do danas su cestarine povećane čak 65%.

Svaki koncesionar autocesta prvo poveća cestarine, zbog čega se dio prometa seli na državne i lokalne ceste, a ondje raste broj prometnih nesreća. Osim toga, zbog povećanja prometa teških vozila i općenito većeg opterećenja te se ceste brže oštećuju, čiju sanaciju plaćaju građani, kaže Bulić.

Koncesionari ostvaruju svoje interese, smanjuje se promet na autocestama, ali zbog povećanih cestarina dobit ostaje ista, s tim da se zbog smanjenog prometa smanjuju troškovi održavanja autocesta. Kod nas planirana monetizacija ne predviđa obvezu izgradnje autocesta, već samo ubiranje profita sljedećih 40 godina, rekao je.

Ne radi se o povjerenju Vladi ili ne, već o referendumskoj inicijativi građana Hrvatske koji se ne slažu s prijedlogom Vlade i žele ga spriječiti, kazao je Bulić, dodavši da vlast to treba shvatiti kao demokratske procese, a ne kao napad na njih.