istarski.hr Bulićev sindikat oslobođen optužbe za nezakoniti štrajk u Herculanei

herkulanea pometaci

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije održao je 2. prosinca konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na dvije teme: presudu Županijskog suda u Puli kojom je pravomoćno oslobođen tužbe za nezakonito organiziranje štrajka u Herculanei 2009. godine i način financiranja blagdanskog ukrašavanja grada.

Pulapromet nije izvukao pouku

Pravomoćnom presudom Županijskog suda kojom je odbijena žalba Herculanee na oslobađajuću presudu Općinskog suda u Puli okončan je petogodišnji sudski spor pokrenut tužbom Herculanee protiv tadašnjeg Sindikata Istre i Kvarnera i SSKH za nezakonito organiziranje štrajka 2009. godine. U SIKD-u su očekivali da će ova presuda biti smjernica Pulaprometu koji je podigao istu tužbu, ali, ističu, poziv na ročište 3. veljače 2015. godine samo produbljuje pitanje neodgovornog trošenja javnog novca građana Pule, na što oni stalno upozoravaju.

„Sindikat stoga poziva gradonačelnika, u svojstvu najodgovornije osobe Grada bez koje se u Gradu ništa ne dešava, da prestane preko komunalnih poduzeća nepotrebno trošiti novac građana Pule na sudske sporove protiv sindikata jer to nije samo neodgovorno bacanje novca građana, već i sramota Grada. Sramota je i svih onih istarskih gradova koji su u vrijeme štrajka u Puli natjerali radnike svojih komunalnih poduzeća da dođu u Pulu i budu štrajkbrejkeri. Da li im je taj posao bio plaćen ne znamo, ali temeljem ove presude sigurno im to neće platititi Sindikat, kao što im je prema našim saznanjima rečeno iz Pule. Nažalost, po svemu sudeći, sve će to opet platiti građani" navodi u svom priopćenju SIKD.

Ako ima novca za glamur, ima i za školske knjige

Slijedom informacije u medijima da će ovogodišnje blagdansko ukrašavanje platiti Grad, njegova TZ i komunalna poduzeća, uputili su niz pitanja. Na temelju kojih propisa i čijih odluka će komunalna poduzeća financirati blagdansko ukrašavanje Grada? Je li točno da će se to rješavati donacijama tih poduzeća ?! Da li su ta komunalna poduzeća planirala sredstva za te namjene? Zašto Grad, kad se odlučio da je „pametnije" kupiti novu opremu nego krpati staru, u donošenju rebalansa 30. listopada nije povećao stavku za ukrašavanje za koju je predvidio 330 tisuća kuna u Programu održavanja komunalne infrastrukture?

„Ako komunalna poduzeća imaju novca za ukrašavanje koje nije predmet njihove djelatnosti i usluge građanima, ovaj Sindikat može samo zaključiti da ima prostora za preispitivanje previsokih cijena usluga koje plaćaju građani, a naravno i preniskih cijena rada onih koji tamo rade. S obzirom na stanje u Puli u kojoj je glamour – najveće novogodišnje lopte u Europi, božanstvena rasvjeta, skupi koncerti i slično ispred životnih potreba građana koji ne mogu skrpati kraj s krajem, za čiju djecu nema novca za školske knjige, koji nemaju kamo smjestiti svoje starije – Sindikat poziva Gradonačelnika da dobro razmisli o tome nisu li njegove mogućnosti ispod razine stvarnih životnih potreba ovog Grada i njegovih građana"stoji na kraju SIKD-ovog priopćenja.