novilist.hr Sindikat ogorčen na bahate poslodavce: Radnici u turizmu na rubu su snaga i praznih džepova

konferencija turizam rijeka0210

RIJEKA Nema tko se ne hvali rekordnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone, toliko da i poslodavci gotovo prvi put javno progovaraju o velikoj dobiti. Svi trljaju ruke, poslodavci, njihovi vlasnici, Vlada kojoj se punio proračun.... Samo radnicima nikad nije bilo gore jer su bili prisiljeni raditi i po 15 sati dnevno, bez odmora i bez slobodnih dana da bi se uspjela odraditi sezona koja je, ponavljam, poslodavcima i vlasnicima turističkih poduzeća donijela enormu dobit, a radnike ostavila na rubu snaga i polupraznih džepova. Sve zbog bahatosti poslodavaca u turizmu koji su valjda mislili su da će im vječno biti na raspolaganju ljudi iz drugih krajeva Hrvatske koje će moći angažirati za »siću« – kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SiKD) Marina Cvitić.

Koje je razmjere ovaj problem nedostatka radne snage poprimio ovog ljeta i do kojeg je apsurda dovelo ovo kontinuirano zanemarivanje radnika, posvjedočio je sindikalni povjerenik u opatijskim Liburnia Riviera hotelima Vitomir Trabonjača.

– U trideset i tri godine mog staža u ovom hotelskom poduzeću i to u gradu koji se diči da je perjanica hrvatskog turizma, nije se događalo se da je zaposlenik ujutro posluživao doručak u jednom hotelu, a ručak ili večeru morao je odrađivati u drugom. Nikad manje radnika nismo imali u hotelima – prenio je ovaj opatijski sindikalist. Dodao je i kako to nije ništa čudno za hotelsku kuću koja zakida radnike na satima i plaćama da bi se menadžerima onda isplaćivali bonusi. Pričao je Trabonjača i o situacijama u kojima se za zabave i razne događaje koji se organiziraju ovim opatijskim hotelima moralo ad hoc angažirati ljude iz Zagrebačkog holdinga. I Trabonjača i Cvitić jednoglasni su u ocjeni da je riječ o najgorem turističkom poduzeću po pitanju odnosa prema radnicima te da socijalni dijalog u ovoj hotelskoj kući uopće ne postoji.

Uskoro kreću pregovori oko novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva i SiKD zahtjevat će povećanje minimalne plaće za dvoznamenkasti postotak. Apsurd je da je sadašnja najniža propisana plaća u ovoj branši niža od minimalne plaće u Republici Hrvatskoj, čijih 18 posto BDP-a čini upravo – turizam. Tražit će i povećanje broja ugovora na neodređeno vrijeme, kao i broj ugovora za stalne sezonske radnike.

Ujedno, SiKD traži da se delimitira pravo na rad do polovice radnog vremena i za one umirovljenike koji su otišli u prijevremenu mirovinu, tim više što je velik broj radnika u Hrvatskoj bio na to prisiljen. kraj teksta

Opširnije u tiskanom izdanju