direktno.hr NAJVIŠE NOĆENJA U ISTRI U Hrvatskoj ove godine dosad 17 milijuna turista, sindikati poručuju: Sezonom su zadovoljni svi osim radnika

U Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine došlo 17 milijuna turista, koji su ostvarili 97,2 milijuna noćenja, što je 13 odnosno 12 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porasti dolazaka turista od 7 i noćenja od 4 posto zabilježeni su i u ovogodišnjem rujnu, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo turizma.
Pozivajući se na ukupne podatke iz sustava eVisitor i eCrew, koji bilježe turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, iz Ministarstva turizma i Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) devetomjesečne turističke rezultate ocjenjuju odličnim te ističu da potvrđuju ranije najave kako će ovo biti godina u kojoj će hrvatski hrvatski turizam prvi put ostvariti 100 milijuna noćenja.

"Dosadašnji podaci ove već rekordne turističke godine rezultat su kvalitetno odrađene pripreme, promišljenih marketinških aktivnosti, sve većeg broja kvalitetnih turističkih ponuda i zajedničke suradnje svih dionika u turističkom sustavu. Vjerujem da će pozitivni trendovi nastaviti i do kraja godine te da ćemo time još jednom potvrditi da je Hrvatska danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine", poručuje ministar turizma Gari Cappelli.
Ističe i da se budući uspjeh turizma temelji na unapređivanju kvalitete i održivom razvoju te da je iznimno važno na svim razinama planirati i razmišljati dugoročno kako bi turizam i u budućnosti poticao gospodarski razvoj.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić izdvojio je, pak, odlične rezultate s tradicionalno 'jakih' tržišta, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Italije, naglasivši kako važan udio u dobrim rezultatima imaju i domaći turisti, koji su u prvih devet mjeseci ostvarili više od 11 milijuna noćenja.
"Iz Njemačke, odakle nam tradicionalno dolazi najviše turista, ove smo godine u devet mjeseci zabilježili čak 16 posto više dolazaka turista ili njih 2,6 milijuna, a odlične rezultate imamo i na brojnim drugim tržištima", poručio je Staničić.
Stranih turista u devet mjeseci 14 posto više
Među turistima u devet mjeseci 90 posto su bili stranci, kojih je došlo 15,3 milijuna ili 14 posto više nego lani, a s ostvarenih 86,2 milijuna noćenja u plusu su od 12 posto.
Poraste je turizma ove godine zabilježio i s domaćim turistima kojih je bilo 8 posto više, a njihovih noćenja 13 posto više nego lani.
Najviše noćenja u devet mjeseci, 26,7 milijuna, bilo je u Istri, potom 18,3 milijuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te gotovo 18 milijuna na Kvarneru, a slijede Zadarska županija s 13,1 milijunom noćenja, Dubrovačko-neretvanska s gotovo 8 milijuna, Šibensko-kninska sa 7 milijuna te Ličko-senjska županija s 3,1 milijunom noćenja.
U kontinentalnom dijelu zemlje Zagreb je pobjednik s 1,7 milijuna noćenja u devet mjeseci, što je za oko sto tisuća noćenja više od 1,6 milijuna koliko je ostvareno ukupno u svim ostalim kontinentalnim županijama, od čega najviše u Karlovačkoj županiji (532 tisuća noćenja) te Krapinsko-zagorskoj (249 tisuća noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (139 tisuća noćenja).
Top destinacije po noćenjima bili su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag, dok su među vrstama smještaja turisti najviše noćenja u devet mjeseci, 34,2 milijuna, ostvarili u objektima u domaćinstvu, što s 22,2 milijuna noćenja slijede hotelima te s 18,5 milijuna noćenja kampovi. U nautičkom charteru bilo je 3 milijuna noćenja ili 15 posto više nego u lanjskih devet mjeseci.
Samo u rujnu u Hrvatskoj je boravilo 2,1 milijun turista, koji su ostvarili 12 milijuna noćenja, što su porasti od 7 odnosno 4 posto u odnosu na lanjski rujan. Strani su turisti u rujnu ostvarili 1,9 milijuna dolazaka, što je 8 posto više nego u rujnu prošle godine, a s 10,7 milijuna noćenja u plusu su za 4 posto.
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije: Uspješnom turističkom sezonom zadovoljni svi - osim radnika
Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u ponedjeljak su poručili kako su ovogodišnjom uspješnom turističkom sezonom zadovoljni svi osim radnika koji nisu zadovoljni ni plaćom niti uvjetima rada, ističući da se problemi s položajem i nedostatkom radnika u turizmu mogu riješiti samo sustavnim unapređenjem njihova položaja.
"Vlasnici su zadovoljni jer su financijski rezultati sve bolji, njihova dobit, odnosno dividenda raste, Vlada jer im turizam puni državni proračun i sudjeluje u BDP-u s gotovo 20 posto, jedinice lokalne samouprave ubiru prirez i razne rente, a samo su radnici nezadovoljni", istaknula je predsjednica Odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić na konferenciji za novinare u Rijeci.
Ustvrdila je kako se gotovo svi poslodavci u turizmu hvale postignutim rekordnim rezultatima, dok radnicima nikada nije bilo gore jer su nerijetko radili i po 15 sati, bez dana tjednog odmora, bez dnevnog odmora, za plaću koja ne odgovara uloženom radu i trudu.
Takvo stanje, ocijenila je Cvitić, posljedica je nedostatka radnika, za što odgovorne smatra poslodavce. "Godinama su iskorištavali radnike, mislili su da će unedogled moći povećavati svoju dobit najviše na račun niske cijene rada, bahato se ponašali prema radnicima", kazala je. U sindikatu drže da taj problem neće riješiti Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada niti Vlada ako omogući uvoz radnika, s obzirom da se za isti posao u Italiji, Austriji, Njemačkoj ili Irskoj može dobiti tri puta veća plaća.
Stoga predlažu da se radnicima u turizmu povećaju plaće i ostala materijalna prava, da se poveća broj ugovora na neodređeno vrijeme te ugovora za stalne sezonske radnike. Treba, ističu, promijeniti i porezne propise te spriječiti diskriminaciju domicilnih radnika i radnika kojima se osigurava smještaj i prehrana, treba spriječiti nelojalnu konkurenciju, promijeniti odnos prema radnicima kako bi se poslodavci prilagođavali potrebama radnika.
sindikati, turizam