glasistre.hr POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA 900 ZAPOSLENIKA U BUZETU, LABINU I ROČU Veće plaće za radnike iz Cimosa

Voditelj labinskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Darko Vidmar, izvijestio je kako su s upravom tvrtke „P.P.C. Buzet" d.o.o. potpisali Kolektivni ugovor, koji poboljšava status zaposlenih i ujednačava prava radnika unutar Grupacije Cimos, u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Primjenjuje se od ponedjeljka, 2. listopada, a potpisan je 18. rujna u Buzetu.

Uvedeno je deset platnih razreda za radnike u proizvodnji, a najniži iznos bruto plaće je 3.196, ranije je bio 2.800 kuna. U svakom slijedećem platnom razredu plaća se povećava za šest posto, i može dosegnuti maksimalnih 5.399 kuna.

„Na veću osnovnu plaću radnicima u proizvodnji, povećani su dodaci za radni staž, prekovremeni rad, noćni, i rad nedjeljom i praznikom. Dodatak za poslijepodnevnu smjenu povećan je s pet na 15 posto. S poslodavcem je ugovorena isplata regresa za godišnji odmor od 1.250 kuna minimalno, a točan iznos dogovarat će, ovisno o rezultatima poslovanja, poslodavac i sindikati, svake godine" rekao je Vidmar.

Izvijestio je i kako je naknada za topli obrok povišena za dvije kune, te sad iznosi 23 kune dnevno. Trajanje godišnjeg odmora, produljeno je za jedan dan. Svi radnici imaju pravo na 26 dana odmora , a za starije od 50 godina i stažem od 25 i više godina, dodaje se jedan dan. -Radnici koji su ostvarili pravo na beneficirani radni staž, imaju 28 dana godišnjeg odmora. Kao novost, uveden je plaćeni dopust pod nazivom „prvi školski dan djeteta, polaznika prvog razreda osnovne škole- istaknuo je Vidmar.

Ugovoren je i stimulativni dio plaće, koji će ovisiti o osobnoj uspješnosti radnika i uspješnosti tvornice. Zbog kojega bi se plaće zaposlenih, predviđa se, mogle razlikovati, između Labina i Buzeta i do 30 posto. „Za taj dio primjene kolektivnog ugovora, ostavljen je prijelazni period od šest mjeseci, u kojem će se pratiti pokazatelji koji utječu na stimulaciju, i kroz praksu će se otklanjati eventualne negativne tendencije. Primjena tog dijela ugovora, planira se od 1. travnja 2018.-e," naglasio je.

Tvrtka inače, broji preko 900 zaposlenih na tri lokacije u Buzetu, Labinu i Roču, postoji potreba za novim radnicima, pa će Sindikat već slijedeće godine pokrenuti novi ciklus pregovora, kako bi s većim plaćama, rad u Grupaciji Cimos, postao primamljiviji i za domicilno stanovništvo.

Kolektivni ugovor popisali su, direktor trgovačkog društva, Mladen Jurada, sindikalni povjerenici, Rade Kosanović i Josip Matković, te predstavnici sindikata Đino Šverko i Darko Vidmar, a potpisivanju su prisustvovali i predsjednici sindikata Bruno Bulić i Vedran Dragičević, te time završili pregovore započete krajem 2016. u kojima su sudjelovali Sindikat metalaca Hrvatske, Industrijski sindikat te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. (Katarina ŠOŠTARIĆ PERKOVIĆ)