glasistre.hr U PULI I JOŠ PET HRVATSKIH GRADOVA ODRŽANI PROSVJEDI UMIROVLJENIKA Glasan protest ogorčenih, potlačenih, osiromašenih i obespravljenih

prosvjed umirovljeniciglas

Trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva. Čak 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.085 kuna, a iako hrvatska nema određenu minimalnu mirovinu, najniža mirovina iznosi samo 950 kuna. Vlada je poreznom reformom povisila samo najviše mirovine, a različita smanjenja koja prosječni umirovljenici doživljavaju i po nekoliko puta u godini, ne dotiču te visoke, zaštićene mirovine koje iznose preko 6.000 kuna.

Država neprestano uzima siromašnima da bi dala bogatima, a sve je to za naše umirovljenike, koji su pošteno odradili cijeli svoj radni vijek i doprinijeli nastanku samostalne Republike Hrvatske, itekako ponižavajuće. Zato su se hrvatski umirovljenici predvođeni Sindikatom umirovljenika Hrvatske danas masovno pojavili na ulicama šest hrvatskih gradova, pa tako i u Puli, u kojoj se na Trgu Portarata okupilo između 300 i 400 umirovljenika, a među njima je bilo i mlađih osoba koje shvaćaju važnost svih poruka koje su upućene sa ovog skupa.

Marginalizirani građani

U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske sve okupljene umirovljenike i one koji će to tek postati pozdravila je predsjednica pulske podružnice SUH-a Mirjana Dika Dužman, iznijevši brojne poražavajuće statističke podatke vezane uz hrvatske umirovljenike.

- Mi hrvatski umirovljenici tražimo da se povećaju mirovine za 19 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, te povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14 posto. Tražimo uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 bruto minimalne plaće uz korektivni faktor prema godinama staža, te uvođenje državne naknade ili "nacionalne mirovine" za sve starije osobe koje nisu stekle mirovinu iz raznih razloga i nemaju drugih prihoda za života. Tražimo promjenu modela obiteljske mirovine tako da svatko zadrži svoju radničku mirovinu, te da ima pravo uz nju dobiti i određeni postotak partnerove mirovine ukoliko partner premine. Isto tako zahtijevamo da se zdravstvena riznica ne vraća u državni proračun, da državno dopunsko osiguranje ostane pri HZZO-u, da dopunsko osiguranje ne poskupljuje, te da se uvede novi cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja prema liniji siromaštva. Zahtijevamo da se pokrene redovan rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, te uključivanje predstavnika umirovljenika u Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača. Želimo uvođenje pravobranitelja za starije osobe, uvođenje civilnog nadzora nad radom domova umirovljenika, reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni, te detaljno pravno reguliranje doživotnog i ukidanje dosmrtnog uzdržavanja, poručila je Dika Dužman uz glasno odobravanje prisutnih.

Županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodan Kapor na Portarati je istaknuo da je ovo protest ogorčenih, potlačenih, omalovaženih i obespravljenih umirovljenika koji su pošteno odradili svoj radni vijek, a sada su marginalizirani kao teret društva u kojem žive.

Stvari se mijenjaju na izborima

- Predsjednica Grabar-Kitarović je prije tri godine nakon izborne pobjede objavila da će Hrvatska prosperirati i biti najrazvijenija država regije, a u međuvremenu su nas sve zemlje regije prešišale, i mi smo ostali na začelju s Bugarskom. Deset posto kućanstava u Hrvatskoj ne može si priuštiti grijanje, 65 posto kućanstava ne može si priuštiti godišnji odmor, 50 posto umirovljenika ima mirovinu nižu od 2.000 kuna, a više od sto tisuća naših građana emigriralo je iz zemlje u potrazi za boljim životom. Sa ovog mjesta želimo i moramo poslati jasnu poruku vlasti da nemamo više strpljenja ni vremena, poručio je Kapor.

Zatim se prisutnima obratio i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji se umirovljenicima obratio direktno i provokativno priznajući da ih želi probuditi da prestanu ponavljati greške svake izborne godine.

- U kapitalizmu nema moljakanja, za sve se trebate izboriti, a to radite na izborima. Kako možete birati uvijek iste ljude? Onaj koji nije ispunio ono što je obećao u četiri godine mandata, njega se više ne zaokružuje. Nisi ispunio svoje dužnosti? Otkaz! Tako se mijenjaju stvari. Tako da za 1. Maj radnici i umirovljenici dođu na prosvjede a ne u Šijansku šumu na porciju graha, i svi sretni i zadovoljni. Ovu pohlepu koja vlada Hrvatskom nitko ne može nahraniti. Moramo im pokazati da nas ima, da smo složni i da želimo promjene, jer vi ne tražite da vam netko nešto da, nego tražite ono što ste svojim radom zaslužili, rekao je između ostalog Bulić.

Sami umirovljenici svoje stavove jasno su izrazili zvižducima ili glasnim odobravanjem iznesenih činjenica i prijedloga, a svojim su transparentima vladajućima poručili da "Umirovljenici neće mirovati, da su "Umjetnici preživljavanja", te da žele "Više radničke a ne povlaštene mirovine". (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE