Novi list SIKD SINDIKALNI OSVRT NA GODINU NA IZMAKU Jadran Crikvenica pozitivan, a LRH negativan primjer

» Jadran Crikvenica pozitivan je primjer izlaska iz stečaja i socijalnog dijaloga, dok su opatijski Liburnia Riviera Hoteli negativan primjer tvrtke u kojoj je socijalni dijalog na vrlo niskoj razini, istakla je Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam i regionalna povjerenica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, na pressici na kojoj su se sindikalisti osvrnuli na ovu godinu. Cvitić je podsjetila kako je u Jadranu stečaj uspješno zaključen ponajviše zahvaljujući stečajnoj upraviteljici Mariji Ružić te kako je ondje kolektivni ugovor potpisan tek nekoliko mjeseci po izlasku tvrtke iz stečaja. Oformljeno je Radničko vijeće kao i Povjerenstvo zaštite na radu, s ime da je socijalni dijalog na visokoj razini. S druge strane ukazala je kako je 2014. dobrim dijelom obilježio opatijski LRH iz kojeg je otišlo stotinjak djelatnika. Kazala je kako se socijalni partneri uopće ne uvažavaju, no vjeruje da će stvari krenuti u boljem smjeru.
– Uprava je, naime, obećala da neće biti otpuštanja radnika bez da to ne prođe Radničko vijeće, kazala je Cvitić. SIKD je ujedno u regiji ukazao na potencijalni višak radnika u pogrebnim poduzećima poput KD Kozala ukoliko se usvoji novi Zakon o pogrebnoj djeletnosti i u potpunosti liberalizira to područje. Problematični su i dalje Hoteli Novi, odnosno tvrtka Novi Resort, koja je bez imovine, ali ima zaposlene djelatnike. Također se šest mjeseci od predavanja prijedloga za otvaranje predstečajne nagodben, nagodbu nije upisalo u sudski registar. Tu su bile i aktivnosti u Clubu Adriatic, 3. maju, Uljanik TESU, 3. maj Tibu, MID-u...
Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić je pak, osvrćući se na stanje prava radnika u Hrvatskoj, naveo kako aktualna Vlada apsolutno nema socijalne i društvene odgovornosti.
– Novi Zakon o radu još će više zakomplicirati život svima, sindikatima, poslodavcima, radnicima i pravosuđu. Nažalost, potvrdio je da se najgore promjene za radnike i njihova prava događaju upravo u vrijeme Vlada koje se nazivaju socijaldemokratskim pa bi kao takve trebale promovirati socijaldemokratske vrijednosti. Umjesto toga se ustoličuje najgori neoliberalizam. U novom ZOR-u su čak i neke odredbe na štetu prava radnika koje nisu tražili ni poslodavci, kazao je Bulić istaknuvši ujedno je kako se pod hitno treba prestati s ovrhama građana jer ljudi ne svojom krivicom gube sve što imaju. Također smatra kako bi trebalo zabraniti iskapčanja struje i vode osobama koje nemaju alternative. Inače, SIKD nagodinu otvara urede u Splitu i Zadru.
A. JURIČIĆ