Sastanak s Upravom P.P.C-a Buzet

 

ppc buzet
Radničko vijeće „P.P.C. Buzet" d.o.o 29. listopada razmatralo je zahtjev poslodavca za očitovanjem radi izmjena mikro sheme organizacije Društva. Izmjene za posljedicu imaju ponovni višak radnika u sve tri tvornice: u Buzetu, Roču i Labinu. Zbog nejasnoća u raspravi zatražena su dodatna obrazloženja i pojašnjenja kako bi Radničko vijeće moglo dati preciznije mišljenje. U ponedjeljak, 05. studenog, održan je stoga sastanak Radničkog vijeća, uz prisutnost predstavnika oba sindikata, s direktorom Petrom Orbanićem i voditeljem službe ljudskih resursa Veljkom Ličanićem. Predstavnici poslovodstva istaknuli su da bez reorganizacije koja se provodi na svim nivoima nema opstanka firme. U protekla dva mjeseca raskinut je tako ugovor za više od sto radnika, među kojima je najviše radnika kooperacije i agencija za posredovanje u zapošljavanju. Do najvećeg smanjenja broja radnika došlo je u tvornicama Roč i Labin jer će kod njih u 2019. godine biti najveći pad obima proizvodnje. Zbog toga je četrdesetak radnika trenutno oslobođeno obveze rada, uz naknadu plaće u visini njihove prosječne plaće ostvarene u protekla tri mjeseca.
Ne čudi rješavanje viška režijskih radnika, ali nije jasan višak radnika u proizvodnji s obzirom na činjenicu  da u Buzetu i Roču još uvijek ima vanjskih radnika. Način na koji su izabrani upravo ti radnici rezultat je ocjene njihovih neposrednih rukovoditelja, s čime se nisu složili svi članovi Radničkog vijeća. Sa svim radnicima koji su oslobođeni obveze rada u narednim će se danima obaviti individualni razgovori o mogućnosti njihovog zbrinjavanja. Za većinu njih bit će ponuđena neka druga radna mjesta, a za ostale zbrinjavanje kao tehnološki višak, sukladno odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, uz priznavanje otkaznog roka i otpremnine. Svaki će radnik donijeti svoju odluku da li prihvaća ili ne ponudu poslodavca. Poslodavac je u obvezi, prije donošenja konačnih odluka, obaviti savjetovanje s Radničkim vijećem.
Voditelj ureda SIKD-a Darko Vidmar upozorio je na nezakonitost Odluke uprave o neplaćanju prekovremenog rada radnika zaposlenih u režijskim službama. Plaćanje prekovremenog rada utvrđeno je Kolektivnim ugovorom i mora se riješiti u dogovoru sa socijalnim partnerima, a ne s Radničkim vijećem. Dogovoreno je da će se sindikati pozvati na sastanak te iznaći rješenje od obostranog interesa. Dogovorena je i obveza izrade plana korištenja godišnjih odmora kako bi se izbjegla trenutna situacija u kojoj velik broj radnika nije uspio iskoristiti ni lanjski godišnji odmor.