Potpisan kolektivni ugovor u Dundovo d.o.o. Rab

slika Dundovo 5

Dana 30. lipnja 2022. godine u Rabu, između sindikata i poslodavca potpisan je novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca u Dundovo d.o.o. Rab.
Potpisom ovog kolektivnog ugovora povećana su materijalna prava radnika Dundova, čime se, barem djelomično, kompenzira galopirajuća inflacija na globalnoj razini i posljedično porast troškova života koji svi mi osjećamo.
U pregovorima koji su bili konstruktivni sa obje strane, gdje je i poslodavac uvidio potrebu da se radnicima povećaju materijalna prava, dogovoreno je povećanje osnovice plaće od 5% s 1. lipnja 2022. godine te dodatno povećanje osnovice plaće od 5% sa 1. siječnja 2023. godine, sveukupno nešto iznad 11% u odnosu na dosadašnju.
Isto tako dogovoreno je da se od 1.lipnja 2022.godine radnicima isplaćuje stalni mjesečni neoporezivi primitak u iznosu od 416,00 kuna neto, po osnovi novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane.
Radnici koji budu radili prekovremeno, za odrađene sate imati će pravo na povećanje plaće u iznosu od 60% za prekovremeni rad, a za rad blagdanom uz dosadašnje povećanje plaće od 50%, ugovoreno je i pravo na dodatni slobodan dan.
Obzirom na nestabilnost tržišta energenata i neizvjesnost sa cijenom goriva, dogovoreno je da se naknada troškova prijevoza na posao i sa posla poveća sa sadašnjih 1,10 na 1,60 kuna po kilometru.
Vezano uz jubilarne nagrade dogovoreno je da se iznosi usklade sa maksimalno neoporezivim iznosima sukladno Pravilniku o porezu na dohodak te da se uvede nova kategorija isplate za radnike koji imaju pet godina ukupnog radnog staža u Dundovu i njegovim pravnim prednicima, kojima bi se isplaćivalo 1.000,00 kuna jubilarne nagrade.
Za učenike i studente koji obavljaju praksu u Dundovu uvedeno je pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 1.000,00 kuna neto za prvu godinu, 1.250,00 kuna neto za drugu, 1.500,00 kuna neto za treću i 1.750,00 kuna neto za četvrtu godinu prakse.
Činjenica je da nas u narednom razdoblju očekuje velika neizvjesnost u ekonomskom i općenito gospodarskom smislu, stoga je namjera sindikata pratiti kretanja i po potrebi ponovno pokrenuti pregovore oko dodatnih povećanja, koja bi osigurala dodatna prava radnicima i egzistenciju za njih i njihove obitelji.

 

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ugovorio veće plaće u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Labin

jvp labin
 
Potpisan je Aneks kolektivnog ugovora za radnike Javne vatrogasne postrojbe Labin kojim se od 01. lipnja ove godine osnovica za obračun plaće povećava za 3% te sada iznosi 2.032,30 kuna.
Nakon povećanja od 5% na početku ove godine, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije je učinio dodatno korak kako bi se ublažile posljedice inflacije. Iako to prema našem mišljenju nije dovoljno kako bi se pokrili povećani troškovi života činjenica je da je u okvirima trenutnih mogućnosti osnivača. Plan je na jesen ponovno potaknuti kolektivne pregovore kako bi se povećala primanja radnika odnosno cijena rada za 2023. godinu.

Ugovoreno uvođenje naknade za prehranu u labinskom „1. maju“

1.maj labin

Kako se još ne nazire dovršetak postupka na izmjenama i dopunama Popisa radnih mjesta po profitnim centrima i sektorima sa brojem izvršitelja (sistematizacija) kroz koji smo htjeli koeficijentima povećati osnovne plaće radnika, naročito operativaca, u labinskom 1. Maju dogovoreno je uvođenje naknade za prehranu radnika tijekom rada. Naknada će se isplaćivati od 01. lipnja ove godine u iznosu od =400,00 kuna mjesečno. Uvjet za ostvarivanje prava na ovu naknadu je da radnik radi barem jedan dan tijekom mjeseca.
 U iščekivanju konačne izrade sistematizacije ovo je jedan od koraka u ublažavanju posljedica inflacije, ali i pokušaj smanjenja fluktuacije radnika.
 

POVEĆANJE MATERIJALNIH PRAVA U AMINESSU

amines
 
Potpisom Kolektivnog ugovora i Sporazuma u turističkom poduzeću Aminess okončani su pregovori za materijalna prava radnika u 2022. godini.
Povećanje osnovice za obračun plaće od 1. svibnja iznosi 10%, što je najveće povećanje osnovice za obračun u istarskim turističkim kompanijama, te nova osnovica iznosi 4.500,00 kuna.
Osim iskoraka u podizanju osnovice, socijalni su partneri ugovorili i značajnije nagrade djelatnicima u ljetnim mjesecima. Tako će radnici, uz ispunjavanje određenih uvjeta vezanih uz radni angažman, za svoj doprinos u četiri intenzivnija ljetna mjeseca biti nagrađeni sa po 2.000,00 mjesečno.
Sporazumom je ugovorena i Božićnica u visini 3.000,00 kuna za radnike sa ugovorom na neodređeno, za radnike sa ugovorom za stalne sezonske poslove te radnike sa ugovorom na određeno uz ispunjavanje uvjeta od najmanje 10 mjeseci radnog odnosa u tekućoj godini. Sezonski će radnici ostvarivati pravo na razmjerni dio božićnice sukladno mjesecima trajanja radnog odnosa, uz uvjet da je trajao najmanje 6 mjeseci.
Ugovorena je i isplata dara u naravi ukoliko poslodavac ostvari bolje poslovne rezultate u usporedbi sa 2019. godinom, i to od 300 do 800 kuna.
Vjerujemo kako je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, kao jedini sindikat koji djeluje u kompaniji, ishodom kolektivnih pregovora uspio ispuniti očekivanja svojih članova, ali i ostalih radnika poduzeća koji će prepoznati naš angažman i svojim članstvom podržati naš rad u budućem razdoblju.

Održana Izvještajna skupština SIKD-e

Danas je u porečkom Hotelu Materada održana Izvještajna skupština Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. S obzirom da su restriktivne mjere okupljanja spriječile održavanje Skupštine u prethodnoj godini, predsjednica Sindikata prezentirala je predstavnicima podružnica u Skupštini rad i poslovanje Sindikata za posljednje dvije godine, odnosno za 2020. i 2021. godinu.
U uvodnom dijelu sjednice sve prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić koji je izrazio zadovoljstvo da smo upravo Poreč izabrali za održavanje ovogodišnje Skupštine, a pritom istaknuo i zadovoljstvo suradnjom i socijalnim dijalogom sa našim Sindikatom.
Predsjednica je u svojem izvještaju o radu istaknula kako je ove dvije izvještajne godine obilježila pojava epidemije koja je potresla globalnu ekonomiju, a ujedno i Hrvatsku. Posljedično je ekonomska kriza ugrozila i materijalna prava radnika, a vjerujemo kako je naš Sindikat svojim radom i angažmanom na svim razinama odgovorio na adekvatan način te tako opravdao svoju svrhu postojanja, a to su radnici i promicanje radničkih prava.
Ono što nas posebno ispunjava te uvelike pokazuje potporu radu Sindikata je osnivanje većeg broja novih podružnica, povećanje broja članova te veliki broj pobjeda na izborima za Radnička vijeća, pa čak i u poduzećima gdje do sada nismo djelovali ili djelujemo kao manjinski Sindikat. Sve nam to daje dodatan vjetar u leđa da u narednom razdoblju budemo prisutniji, snažniji, a u konačnosti i efikasniji u borbi za radnička prava.
U svečanom dijelu sjednice podijeljena su i priznanja za podružnice koje su se istaknule u svojem radu u 2020. i 2021. godini, i to:
Aluflexpack - za najveći broj učlanjenja u 2020. godini
Valamar Riviera Poreč - za najveći broj učlanjenja u 2021. godini
Holcim Koromačno - za ustrajnost i hrabrost u pregovorima za materijalna prava u 2020. i 2021. godini
JVP Pula i JVP Pazin - za visok udio sindikalno organiziranih radnika
Eugen Stanissa - za kreativnost i izradu strategije koja je naposljetku dovela do velike pobjede na izborima za Radničko vijeće u Valamar Rivieri
Ovim putem se zahvaljujemo na podršci svim našim sindikalnim aktivistima, svim članovima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te se nadamo još većim zajedničkim uspjesima u 2022. godini
 
Skupština