Osvrt predsjednice na paket mjera pomoći Vlade RH

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije već duže vrijeme ne komentiramo dnevno politička zbivanja, niti razna prepucavanja između stranaka. Neovisni smo od svih stranaka i ostati ćemo neutralni. Međutim, stranke na vlasti, koje čine parlamentarnu većinu i koja nam kroje sudbinu, a posebno najveća među njima, odgovorne su za sve što se zbiva. I ono pozitivno, ali i negativno. I zato zaslužuju pohvale, ali i kritike.
Ne mogu a da ne komentiram najnoviji paket mjera pomoći Vlade RH.
Na što smo spali? Na pomoć?
Već drugu godinu za redom, cijene bjesomučno rastu, posebno cijene hrane na koje građanin sa prosječnom plaćom izdvaja 30% svoje plaće. Nažalost, daleko je više onih sa plaćom koja je daleko ispod prosjeka i kojima na hranu ide i do 50% plaće, da ne govorimo o onima koji primaju minimalnu plaću. Umirovljenike ne treba ni spominjati.
I sada nakon što je Vlada dopustila velikim trgovačkim lancima da tijekom ljetne turističke sezone stvaraju dobit povećanjem cijena proizvoda za koje objektivno nije postojala potreba za povećanjem, a istovremeno je zbog rasta cijena lijepo punila svoj proračun, sa tim istim trgovačkim lancima s kojima su nas zajedno pljačkali, sada dogovara smanjenje cijena. Zašto? Da bi se u narednim mjesecima donekle administrativno smanjila inflacija, jer predizborna je godina!!! Ali što je najgore, upravo oni koji bi trebali biti najžešći kritičari takvih mjera pomoći, a to su sindikati i udruge umirovljenika, oni pokazuju i razumijevanje i zahvalnost.
Zar nakon 35, 40 ili više godina rada jednom umirovljeniku treba pomoć? Zar on nije zaslužio da ima dostojanstvenu starost i mirovinu od uplaćenih doprinosa kroz toliko godina rada. Ne, on mora raditi na 4 sata da bi mogao preživjeti. Zar jednom radniku koji radi puni fond sati treba pomoć? Ne, on treba dostojanstvenu plaću od koje može hraniti sebe i svoju obitelj!!!
Ni poduzetnicima ne treba pomoć. Njih treba pustiti da rade, da rade na tržnoj ekonomiji, ali im treba osigurati zakonske okvire da mogu raditi, da mogu zapošljavati i da mogu isplaćivati dostojanstvene plaće radnicima, ali ih i kažnjavati zbog zloupotrebe i izbjegavanja zakonskih obveza.
Najprije nam uzmu, a onda velikodušno daju pomoć, a mi im zahvaljujemo. To je isto kao da zahvaljujemo bankomatu kad nam isplati naš novac.
Kome se daje pomoć? Sirotinji … Zar smo na to pali? Gdje su nas to doveli?
Koliko samo samohvale da će se povećati plaće od 1. siječnja iduće godine. Vlada, ona ista koja je dopustila da se bezrazložno povećavaju cijene tijekom sezone (jer je to i njoj odgovaralo), će eto odreći se djela doprinosa za one sa najnižom plaćom, povećati neoporezivi iznos, ukinuti prirez …. A sve to će rezultirati sa plaćom većom, zamislite, čak za 40-tak Eura i to onima sa najnižim plaćama, a koja ni sa tim povećanjem neće doseći 600 Eura.
Što je najgore, naš samodopadljivi premjer ne želi odgovarati na pitanja o kriminalu, korupciji, profiterstvu. Ne, javnost mora znati i vjerovati samo u ono što on kaže, a on nas uvjerava da živimo sve bolje.
Da nije tužno, bilo bi smješno.
Marina GI

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U P.P.C BUZET

ppc buzet

Nakon sedam potpisanih Aneksa, a na zahtjev poslodavca, potpisan je novi Kolektivni ugovor za „P.P.C. Buzet“ d.o.o. (bivši „Cimos“). Potpisali su ga član Uprave Dominik Mayer, sindikalna povjerenica SIKD-a Tea Mileta uz supotpis voditelja ureda Vidmar Darka te sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Elvis Sirotić uz supotpis regionalnog povjerenika Šoljić Juraja.

Novi je kolektivni ugovor usklađen sa izmjenama Zakona o radu, a pored dosad utvrđenih prava radnika uveden je jedan dan plaćenog dopusta povodom smrti djeda i bake te isplata regresa ukupno neoporezivom iznosu (=663,61 EUR) koji će se isplaćivati u dva navrata. Uvedena je i naknada za prehranu tijekom rada prilikom rada noću i nedjeljom kada kuhinja ne radi umjesto dosadašnjih suhih obroka.

          Kolektivnim je ugovorom definiran rast plaće od najmanje 80% iskazane inflacije za prethodnu godinu što se redovito čini. Iako su osnovne plaće radnika u ovoj godini povećane za 11% primanja radnika su i nadalje niska zbog čega je prisutna fluktuacija radnika te sve veća prisutnost stranih radnika. Osnovna plaća početnika u proizvodnji iznosi =755,00 EUR što nije primamljivo, uz rad u tri smjene, subotom i nedjeljom, za domaće radnike.

POVEĆANA MATERIJALNA PRAVA RADNIKA MONTE GIRO d.o.o. Pula

Monte Giro
Na Gradskom groblju u Puli 05.09.2023. godine potpisan je drugi aneks Kolektivnog ugovora za komunalno društvo Monte giro d.o.o. kojim se ponovno povećavaju materijalna prava radnika. Osnovica za obračun plaće radnika sa dosadašnjih 3.900,00 kuna, odnosno 517,62 €, povećava se na 540,00 €, te se povećavaju i koeficijenti svih radnih mjesta. Stalni mjesečni dodatak povećat će se sa 92,91 € na 150,00 € mjesečno, kao i naknade za pripravnost i dežurstva radnika Monte Gira.
To su najbitnije stavke drugog aneksa Kolektivnog ugovora za radnike Monte Gira d.o.o. Pula kojeg su potpisali Darko Bijelić - direktor Monte Gira, i Marina Cvitić - predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Dogovor je to kojim su zadovoljni sindikat i radnici te Grad Pula koji je osnivač i vlasnik ovog Društva, a cilj dogovora je bio zadržavanje standarda radnika uslijed visoke inflacije i značajnog povećanja troškova života u proteklom periodu.
Direktor Monte Gira Darko Bijelić istaknuo je da je veoma zadovoljan zalaganjem svih svojih radnika te da je svjestan da je ekonomska situacija teška, osobito u doba kad su cijene hrane i osnovnih životnih potrepština sve veće. Pogrebnička djelatnost nije lijepa, i naši djelatnici su svakodnevno svjedoci tužnih sudbina naših sugrađana. Sve manje mladih se odlučuje na rad u toj sferi djelatnosti, te je iz tog razloga posebno ponosan na svoje radnike, i naposlijetku zadovoljan provedenim kolektivnim pregovorima kako bi se materijalna prava radnika povećala. Posebno se zahvalio na brzini i razumijevanju u kolektivnim pregovorima predstavnicima Grada Pule koji su također pokazali izuzetnu socijalnu osjetljivost u ovom teškom ekonomskom razdoblju.
Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije je istaknula kako je u ovim izuzetno teškim vremenima cilj socijalnih partnera bio povećati materijalna prava radnika, kako bi se doskočilo stalnom porastu cijena. Činjenica je da se je socijalni dijalog dobar, što se reflektira i kroz dobre međuljudske odnose u tvrtki. Rad radnika se cijeni, a primjetna je i smjena generacija, s obzirom na to da su mnogi od djelatnika stekli uvjete za umirovljenje u proteklom periodu. Predsjednica Sindikata se nada da će se odličan socijalni dijalog između Sindikata i poslodavca nastaviti i dalje, na korist radnika koji su najbitniji čimbenik kvalitete u javnim i komunalnim djelatnostima, što je izuzetno bitno i za građane.

Potpisan Kolektivni ugovor za AFP

Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora te provedenog izjašnjavanja članova sindikata jučer je u Zadru potpisan novi Kolektivni ugovor za radnike u „Aluflexpack novi“ d.o.o. kojim će se radnicima plaće povećati za prosječno 8% kroz povećanje broja bodova po radnim mjestima. Osim toga utvrđena je isplata „uskrsnice“ od =55,00 EUR, „regresa“ od =100,00 EUR, „božićnice“ od =280,00 EUR, dara djetetu do 15 godina starosti od =50,00 EUR te nagrade Uprave od =200,00 EUR ovisno o rezultatima poslovanja.

 Dnevnice za službena putovanja utvrđene su u neoporezivom iznosu od =26,54 EUR. Otpremnine za odlazak u mirovinu ovise o dužini staža radnika u Društvu te iznose od =1.327,00 EUR (za staž do 10 godina) do =5.500,00 EUR (za staž preko 40 godina) odnosno za svakih 5 godina povećava se za =500,00 EUR. Povećava se naknada za mentorstvo (obuku novih radnika) sa =75,00 na =150,00 EUR mjesečno. Uvodi se jedan dan plaćenog dopusta za polazak djeteta u prvi razred osnovne škole, mogućnost volontiranja u humanitarnim aktivnostima od dva dana godišnje te naknada za rad od kuće od =1,00 EUR dnevno.

 Kolektivni ugovor su u ime poslodavca potpisali Vlatka Jurić i Dražen Lančić dok su za sindikate potpisali sindikalni povjerenici Bojan Radulović (SIKD) i Zvonko Barišić (EKN) te predsjednik sindikata „Slap“ Zdravko Burazer.

Dogovoreno je da se u periodu od svibnja do srpnja iduće godine, odrade kolektivni pregovori radi povećanja vrijednosti boda što je bila intencija sindikata i u ovim pregovorima

potpisivanje ku ZA

Već drugo povećanje plaće u u Županijskim muzejima

Muzeji

Potpisan je Aneks br.6 kolektivnog ugovora za Povijesni i pomorski muzej Istre Pula te Etnografski muzej Istre Pazin kojim se osnovica za obračun plaća povećava za 10%. Tako će od 01. srpnja ove godina osnovica za obračun plaća iznositi =631,40 EUR. Nakon što se osnovica povećala od 01. siječnja ove godine za 11% ovo je drugo povećanje koje uvelike doprinosi olakšanju financijske situacije zaposlenih u vrijeme galopirajućeg rasta cijena, naročito prehrane i osnovnih životnih potreba. U ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Anex Kolektivnom ugovoru su potpisali sindikalni povjerenici Gordana Milaković (za PPMI) i Mario Buletić (za EMI).