Povodom Dana antifašističke borbe Uljanikovi sindikalci položili vijence

IMG 20180621 105951 002

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe predstavnici Uljanikovih podružnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikata metalaca Hrvatske-IS položili su danas vijence na spomenike borcima koji su 1943. godine poginuli na tom mjestu u borbi narodne revolucije protiv fašizma. Sindikalci svake godine polaganjem vijenaca  iskazuju poštovanje ljudima koji su svoje živote dali za slobodu svog naroda.

IMG 20180621 110018 002 

Sindikalna podružnica u porečkoj Usluzi

usluga novi logo

Dvadesetak radnika porečke Usluge pristupilo je nedavno SIKD-u. Od početka lipnja počela je s djelovanjem i sindikalna poružnica. Do provedbe izborne procedure za sindikalnog povjerenika imenovan je Daniel Stranić.

Na današnjem prosvjedu u Rijeci i odgajatelji iz SIKD-a

somk -s-povorkom-w

Članice iz više dječjih vrtića u kojima SIKD ima organizirane sindikalne podružnice, sukladno zaključku sa sastanka Odbora predškolske djelatnosti ( održanom prošlog tjedna) pridružit će se danas u Rijeci prosvjedu pod nazivom " ZA dostojanstven rad i starost - NE radu do 67" koji, osim u Rijeci u 18.00 sati na jadranskom trgu, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) u isto vrijeme organizira i u Zagrebu. prema najavama organizatora u porukama Vladi i Saboru, uz protivljenje dizanju dobne granice za umirovljenje sa zahtjevom na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti, iskazat će se i protivljenje povećanju penalizacije prijevremenih mirovina u koje odgajatelji idu samo kad zaista više ne mogu raditi pa će tražiti ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihovog učinka na zdravlje s mogućnošću uvođenja beneficiranog radnog staža. Prosvjedom će se zatražiti bez odlaganja cjelovita primjenu Državnog pedagoškog standarda, kao i  izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.

 

Priopćenje: Apsurdna situacija u Clubu Adriatic dd...

Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić uputio je danas novinarskim kućama Priopćenje u kojem upozorava na apsurdnu situaciju u Clubu Adriatic dd., Društvu u državnom vlasništvu:

Club Adriatic d.o.o. Zagreb tvrtka je u 100%-tnom vlasništvu Države čija prodaja, usprkos donesenim odlukama, nije uspjela jer je strateški investitor odustao od kupnje. I to nije najgore što se moglo desiti, jer se u nekretninama u vlasništvu Cluba Adriatic u Baškom Polju odvija poslovanje. Problem je u Selcu i u TN Perna, s hotelom Komodor i kampom Orebić. Naime, do konca listopada 2017. tim je nekretninama upravljao Club Adriatic, kada je Odlukom Vlade, odnosno ministra Gorana Marića, prestao upravljati. Radnici koji su radili u tim objektima ostali su radnici Cluba Adriatic, a Vlada im je svojom odlukom ukinula i mjesto rada i radno mjesto. Do sredine ožujka radnici su u Clubu Adriatic koristili sate iz preraspodjele i godišnji odmor za prethodnu, ali i za 2018. godinu, očekujući da bi se prodajom Cluba Adriatic mogao riješiti i njihov status. Međutim, to se nije desilo pa su oni i dalje ostali zaposlenici Cluba Adriatic, bez radnog mjesta, koji uredno dobivaju plaću i ne rade jer nemaju gdje raditi. Uprava Društva je u skladu sa Zakonom pokrenula prvi korak u postupku otkazivanja njihovih ugovora o radu i pokrenula savjetovanje s Radničkim vijećem te dobila suglasnost Radničkog vijeća za provođenje postupka otkazivanja ugovora o radu radnicima za čijim je radom prestala potreba uslijed donašanja Odluke Vlade RH da se nekretnine koje su u vlasništvu RH ne daju na upravljanje Clubu Adriatic. U međuvremenu, direktor Cluba Adriatic Karlo Čulo imenovan je 22.05.2018. za člana Uprave Jadrana d.d. Crikvenice i cijeli postupak se obustavlja.

Istovremeno s provođenjem natječaja za prodaju Cluba Adriatic, CERP neposrednom pogodbom pod nama nepoznatim uvjetima te iste nekretnine koje su izuzete od upravljanja Clubu Adriatic daje na upravljanje Prosperus Investu. I u ovom momentu nije nam sporna Odluka kojom se daje na upravljanje ili možda zakup te nekretnine. Da li je zakonito ili ne, neka prosuđuju institucije.
Sporna je situacija što Prosperus Invest traži radnike koji bi radili u navedenim nekretninama; što radnici koji su radili u tim nekretninama ne rade iako dobivaju plaću, što ti radnici žele raditi u tim nekretninama i kod novog poslodavca Prosperus Investi; što im Club Adriatic ne daje otkaz kako bi im omogućili raditi; što im Club Adriatic isplaćuju plaće iako ne rade i što Club Adriatic ima osigurana sredstva za isplatu otpremnina tih radnika.
Sporna je i situacija što Vlada RH povećava kvotu za uvoz radnika u turizmu, što kroz svoju tvrtku (Club Adriatic) isplaćuje plaće radnicima koji ne rade, što tim radnicima ne omogućuje da rade i što tvrtka koja je u 50% vlasništvu RH Prosperus Invest ne može otvoriti objekte koje mu je država dala na upravljanje jer nema radnika.
Apsurdna situacija i, da nije tragično, bilo bi smiješno.
Radnici samo žele raditi, većina bi se odrekla otkaznog roka čime bi Club Adriatic uštedio značajna sredstva koja bi mogla upotrijebiti za povećanje plaće svojih radnika. Ovako, država zbog svoje neučinkovitosti i tromosti, sprečava radnike da legalno rade, prisiljava i njih, ali i kompanije koje ih žele legalno zaposliti da rade na crno, čime oštećuju državni proračun pa se pitamo tko je tu lud, a tko zbunjen.
Ovakva situacija nikome ne odgovara, ni radnicima koji bi radom zaradili više, ni Prosperus Investu koji zbog nedostatka radnika ne može otvoriti objekte; ni Clubu Adriatic jer plaća radnike koji ne rade; ni Državi jer će ti isti radnici za nekoliko mjeseci doći na Zavod za zapošljavanje i na teret državnog proračuna.

Obraćali smo se Ministarstvu državne imovine, nažalost bez uspjeha; unatoč obećanju Državnog tajnika danom na sastanku gotovo prije mjesec dana da će problem rješavati prioritetno, ništa nije učinjeno.

Svemu tome ne doprinosi ni činjenica što traje „potraga" za novim direktorom Cluba Adriatic kojeg bi trebao imenovati NO temeljem odluke UV CERPA, a na temelju prijedloga Ministarstva turizma. Obzirom na složenu proceduru, a znajući „brzinu" kojom državne institucije rješavaju probleme, moglo bi se desiti da prođe sezona prije nego se radnicima omogući legalan rad.
I zato opravdano u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije se kritički osvrćemo na odluku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH o povećanju kvote za uvoz stranih radnika za rad u turizmu, jer nisu iscrpljene sve mogućnosti rada naših radnika, za što je Club Adriatic pravi primjer, a vjerujem da ih ima podosta takvih.

Otvoreno pismo predsjedniku Uprave LRH

Sindikalni povjerenici STUH-a i SIKD-a iz Liburnia Riviera Hotela, Zjad Ramić i Vitomir Trabonjača odlučili su Otvorenim pismom ukazati na probleme sindikata i radnika u opatijskim Liburnia Riviera Hotelima koje generira neprimjeran odnos poslodavca koji se oglušuje na svaki sindikalni zahtjev usmjeren na poboljšanje položaja radnika. Pismo je danas upućeno predsjedniku Uprave i (na znanje) ministrima turizma i financija, ravnatelju Inspektorata rada, gradonačelniku Opatije, predsjedniku Nadzornog odbora te medijima:

 

SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE
SP „LIBURNIA RIVIERA HOTELI"OPATIJA
i
SINDIKAT TURIZMA I USUGA HRVATSKE
SP LIBURNIA RIVIERA HOTELI d.d. OPATIJA

O T V O R E N O P I S M O

LIBURNIA RIVIERA HOTELI d.d.
Predsjedniku Uprave

Predsjedniče Uprave,

znamo da smo za Vas samo dva broja, barem ste nam tako rekli na nedavnom sastanku održanom na našu inicijativu. Kao sindikalni povjerenici koji djeluju u Liburnia Riviera hotelima d.d. mi predstavljamo radnike (koji nisu brojevi) koji su učinili sjajnima Vaše financijske brojke. Upravo temeljem tih brojki, Vi i Vaše kolege u Upravi društva, budete redovito bogato nagrađeni bonusima koji premašuju naše petogodišnje plaće.
Pitali smo da nam povećate plaće, a vi ste nas ismijali; rekli ste da su one po Vama visoke. Rekli ste i da nemate problema s nedostatkom radnika jer čekaju oni koji žele doći raditi u LRH, čekaju Sirijci, Afganistanci ...
Još uvijek nemamo zaposlenih, odnosno, nismo u svojim redovima susreli ni Sirijce ni druge.. Imamo manji broj „starih" sezonskih radnika; imamo manji broj vrijednih novih sezonskih radnika koji odlaze vidjevši radne uvjete, a imamo i upravo onakve kakve ste rekli da trebate: „s dvije ruke i dvije noge" koji nemaju znanja o poslu u turizmu. I, naravno, imate nas 300-tinjak (od čega 200-tinjak u hotelskim operacijama) stalnih radnika koji muku mučimo da bismo ih naučili raditi. Sada je početak lipnja, a u svakom hotelu nedostaje sigurno 10-tak radnika da bi se posao organizirao onako kako treba. Što će biti na vrhuncu sezone, točnije, što će biti u srpnju i kolovozu? Da li će biti dovoljno „brojeva" koji imaju dvije ruke i dvije noge i, da li će biti dovoljno nas starih, stalnih „brojeva" koji mogu iznijeti sezonu i to za plaću koja je niža u odnosu na sezonske radnike na istim poslovima. Nije li apsurdno da se sobarice angažiraju putem agencije za zapošljavanje jer ih kadrovska služba ne može osigurati? Nije li apsurdno da domicilni radnici ne žele raditi u Liburnii, već gotovo 90% sezonskih radnika po našoj procjeni nije s područja Opatije i lokalnih općina i gradova, već iz drugih dijelova RH pa se nalaze na smještaju i prehrani kod poslodavca? Nije li apsurdno da dio radnika kojemu ste otkazali Ugovore o radu zbog osobno uvjetovanih razloga jer zbog svojih trajnih zdravstvenih osobina više nisu u mogućnosti obavljati posao za koji su imali sklopljen ugovor o radu, sada rade na istim poslovima kao prije otkazivanja ugovora o radu? Dali ste im neoporezive otpremnine iako nije bilo razloga za osobno uvjetovane otkaze. Da su razlozi za osobno uvjetovani otkaz postojali, sad te iste radnike ne bi ponovno zapošljavali! Postavlja se pitanje da li ste na taj način oštetili državni proračun i lokalne proračune? Na to smo svojevremeno upozoravali državne institucije koje nisu reagirale. Možda će reagirati sada kada im budemo dostavili popis radnika koji rade, a kojima je prethodno ugovor otkazan zbog osobno uvjetovanih razloga. Nadamo se da će ministar financija ispitati situaciju. Nadamo se da će i Državni inspektorat provjeriti poštuje li se zakon kada su u pitanju odmori i dopusti i provjeriti zašto se informatička evidencija ručno mijenja i prilagođava da bi odgovarala zakonskim propisima. Možda će ta ista inspekcija koja je već nekoliko puta bila u Liburniji i koja navodno nije naišla na nezakonitosti, što mi koji tu radimo svakodnevno vidimo, utvrditi i diskriminaciju radnika: po plaći jer za isto radno mjesto sezonski radnici imaju veću plaću od stalnog radnika; po tome jer sezonski radnici koji su tu na smještaju imaju besplatne tople obroke, a stalni moraju svoj topli obrok platiti. Nije li to diskriminacija?

Opširnije:Otvoreno pismo predsjedniku Uprave LRH