Održana tribina "Zašto sindikat"

tribina buzet3

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, kao socijalni partner Gradu Buzetu u realizaciji projekta "InCITY+"- nastavak izgradnje socijalnog dijaloga na području Grada Buzeta, održao je u petak 14. veljače u 17 sati, u gradskoj vijećnici Buzeta, tribinu pod nazivom "Zašto sindikat" Cilj tribine, kao i 15 radionica koke SIKD ima obvezu u projektu odraditi, je da se kroz kvalitetnije informiranje i edukaciju pridonese razvoju sindikalizma i socijalnog dijaloga kao pretpostavke općeg društvenog i gospodarskog razvoja. Za tridesetak povjerenika SIKD-a i članova radničkih vijeća, kroz zanimljivu prezentaciju, predsjednica SIKD-a Marina Cvitić iznijela je najbitnije odgovore na retoričko pitanje " Zašto Sindikat" iz naziva Tribine, a o svojim bogatim iskustvima sindikalnog rada, uključujući i više od dvadeset godina na čelu SIKD-a kojemu je bio osnivač, sudionicima je, kao gost, govorio i nekadašnji predsjednik ovog Sindikata, Bruno Bulić.

tribina buzet2

Inicijativa za pregovore u DV Bubamara

dv bubamara logo

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je inicijativu za pregovore oko sklapanja Kolektivnog ugovora za radnike Dječjeg vrtića Bubamara iz Ližnjana. Inicijativa je upućena načelniku Ližnjana Marku Ravniću 13. veljače zajedno s prijedlogom teksta Kolektivnog ugovora koji se uglavnom temelji na važećem Pravilniku o radu. Cilj je Sindikata da se, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima se kolektivno pregovara, maksimalno ujednače prava radnika Vrtića s radnicima u općinskoj upravi. Analiza plaća, naime, pokazuje da radnici Vrtića znatno zaostaju s radnicima zaposlenim u Općini Ližnjan i sindikalna je obveza pokušati to promijeniti.

Za kolektivni ugovor u Petru Panu

dv petarpanlogo

Prema dogovoru sa sastanka sindikalnih članova, na kojem je bila i većina neučlanjenih radnika vodnjanskog Dječjeg vrtića Petar Pan, održanog krajem siječnja ove godine, do kraja ovog mjeseca trebao bi se održati još jedan sličan sastanak te moguće donijeti odluka o pokretanju inicijative za otvaranje pregovora o Kolektivnom ugovoru u ovoj predškolskoj ustanovi. Neposredna povod održavanja prvog sastanka bio je problem neisplate božićnice, dara za djecu i dara u naravi na koju radnici DV temeljem Pravilnika imaju pravo, odnosno dogovor o sindikalnim koracima u rješavanju tog problema, uključujući i pravne mehanizme. Spomenute naknade, inače, odlukom ravnateljice, nisu isplaćene radnicima Vrtića u znak solidarnosti prema radnicima Grada Vodnjana.
U razgovoru se istovremeno iskristalizirala potreba da se radnicima ove vodnjanske predškolske ustanove prava reguliraju Kolektivnim ugovorom umjesto sadašnjim Pravilnikom. Za kolektivni ugovor izjasnili su se gotovo svi prisutni radnici. S obzirom da je brojnost članova i zajedništvo najbitnija pretpostavka za sindikalnu uspjeh u aktivnostima koje pokreće, zaključeno je da se, prije formalnog pokretanje inicijative za pregovore najprije, u sljedećih mjesec dana, pokuša povećati broj članova u podružnici. Odmah po održanom sastanku, treba reći, broj članova povećao se za 50%, što će, po ocjeni Sindikata, sigurno osnažiti njegovu pregovaračku poziciju kad dođe do pregovora.

Dogovoreni pregovori za KU u rovinjskom Komunalnom servisu

Nakon što se osnovana Sindikalna podružnica „Komunalni servis" Rovinj, izabrano njezino povjereništvo te odrađeni razgovori s Upravom, kreće se u kolektivne pregovore radi sklapanja novog kolektivnog ugovora za ovo Društvo. Sindikalno povjereništvo donijelo je zaključak o sastavu pregovaračkog tima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije: Marina Cvitić (predsjednica SIKD-a), Goran Popović, Zoran Terzić, Marko Križman i Darko Vidmar (voditelj ureda SIKD-a). Pregovarački odbor sindikata činit će i dva predstavnika Samostalnog sindikata komunalnih radnika Hrvatske Silvano Peruško i Slobodan Kapor. Upravi su upućeni zahtjevi koje se želi ugraditi u Kolektivni ugovor, s prijedlogom da pregovori započnu u prvom tjednu ožujka.