Predsjednica SIKD čestitala novom gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću

Pula

 

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić obratila se pismenim putem novom gradonačelniku Filipu Zoričiću, kojim putem mu je ujedno čestitala na izboru i povjerenju kojeg su mu dali građani Pule, te ga pozvala na buduću suradnju i predložila susret.

Namjera je da gradonačelnika ukratko upozna sa načinom rada i djelovanja SIKD-a koji djeluje u gotovo svim poduzećima i ustanovama gdje je Grad Pula vlasnik ili osnivač, te u tim poduzećima i ustanovama ima potpisane kolektivne ugovore, čime je nezaobilazan socijalni partner gradskoj upravi.

U ovim izazovnim, gotovo neizvjesnim vremenima socijalni dijalog ne samo da je važan, već i neophodan, pa je cilj Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije da uspostavi korektne i partnerske odnose za koje je potreban i neposredni kontakt sa novo izabranim gradonačelnikom.

Filipu Zoričiću, predloženo je da u skladu sa svojim raspoloživim vremenom, ali u što kraćem roku, nađe vremena za kratak sastanak, kako bi ga predstavnici SIKD-a upoznali sa stanjem radnih prava i razinom socijalnog dijaloga u trgovačkim društvima i ustanovama u kojima djeluje sindikat, ali i da dogovore smjer daljnjeg zajedničkog djelovanja.

U dopisu je naglašeno kako će se SIKD truditi da se odnos sa gradonačelnikom u narednom razdoblju temelji na međusobnom uvažavanju i povjerenju, što je preduvjet dobrih partnerskih odnosa.

Ugovoreni dodaci uz plaću u Maslinici d.o.o. Rabac

Maslinica  pict

Unatoč veoma složenoj situaciji u Maslinici d.o.o. Rabac, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije je sa poslodavcem dogovorio dodatak uz plaću u najintenzivnijim mjesecima ljetne sezone.

Sa plaćom za lipanj isplatiti će se 1.000,00 kuna, sa plaćom za srpanj 500,00 kuna, odnosno uz ugovoreni dodatak Kolektivnim ugovorom sa plaćom za srpanj isplatiti će se 1.500,00 kuna, kao i za kolovoz, a za rujan će se isplatiti dodatak u iznosu od 1.000,00 kuna.

Pravo na navedene iznose ne pripada radnicima koji imaju koeficijent 3,50 i više, odnosno radnicima koji imaju ugovorom o radu ili ugovorom sa posebnim ovlastima i odgovornostima ugovorenu plaću 12.000,00 kuna bruto ili više.

Ukoliko radnik ne ostvari ukupan mjesečni fond sati efektivnog rada, ostvaruje pravo na dodatak u iznosu koji je razmjeran, odnosno proporcionalan ostvarenim satima rada.

Na taj način radnicima će se isplatiti cjelokupni neoporezivi iznos predviđen Pravilnikom o porezu na dohodak.

 

 

Pokrenuti kolektivni pregovori u „Novation Tech Istria“

Novationtech pict

   Predajom inicijative i prijedloga Kolektivnog ugovora pokrenuti su kolektivni pregovori u labinskom Novation tech Istria, sa ciljem ugovaranje zajedničkog akta kojim će se regulirati prava i obveza radnika.

   „Novation Tech Istria“ d.o.o. sa sjedištem u Rijeci svoj proizvodni pogon ima u sklopu industrijske zone Vinež kraj Labina. Proizvodi dijelove za auto i avio industriju od karbonskih vlakana. Trenutno zapošljava preko pedeset radnika od kojih je oko 50% članova SIKD-a od siječnja. Radi teških uvjeta rada, nažalost i fluktuacija radnika je veća od uobičajene. Želja je članova SIKD-a da se na razini Društva sklopi Kolektivni ugovor koji bi im pružao veću sigurnost te omogućio povoljnija prava radnika u odnosu na postojeći Pravilnik o radu.

  

NASTAVLJA SE NIZ USPJEŠNO PROVEDENIH IZBORA ZA RV

 

Dana 31.05. uspješno su provedeni izbori za članove radničkih vijeća u labinskom komunalnom društvu „1.maj“ d.o.o. Labin. Kako je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije jedini predao listu kandidata, unatoč tome što u Društvu djeluje i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, jasno je da će u ovom četverogodišnjem mandatu sva tri člana radničkog vijeća biti predstavnici SIKD-a.

Tijekom svibnja provedeni su i izbori u Umaškom pogonu „Aluflexpack novi“ d.o.o. Zadar gdje se biralo pet članova, porečkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi sa jednim članom te u Pazinskom „Kamen“ d.d. gdje se biralo pet članova. I u ovim slučajevima radnici su se izjašnjavali samo o našoj listi kandidata te su svugdje izabrani. Izlaznost na izbore od preko 50% radnika sa pravom glasa, pokazuje zainteresiranost radnika za sudjelovanje u suodlučivanju, što je za pohvalu. SIKD je pokazao koliko mu je važno da svi radnici kod poslodavca imaju svoje predstavničko tijelo, bez obzira na sindikalno članstvo.

Pored izbora za članove radničkih vijeća u većini je sredina odmah obavljen i izbor povjerenika radnika zaštite na radu koji se biraju u istom broju kao i za radničko vijeće.

                                                       

  

Čestitka povodom Dana državnosti

1280px-Flag of Croatia.svg

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Svim građankama i ģrađanima RH čestitamo Dan državnosti.