PRVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA CAREL ADRIATIC

 
Ovaj ugovor donosi niz pogodnosti za zaposlene koje će dodatno unaprijediti njihovo radno iskustvo u smislu povećanja plaća, uvjeta rada i dobrobiti. Najvažnije novosti uključuju: za radna mjesta u proizvodnji definiranje plaća prema razinama u skladu s evaluacijom znanja i uspješnosti. Povećanje mjesečnog bonusa, dodatak na plaću za lokalno stanovništvo, povećanje naknade za prehranu, povećanje dana plaćenog dopusta za važne osobne potrebe poput npr. sklapanja braka, uvođenje jubilarnih nagrada kao priznanje za lojalnost i predanost, uvođenje otpremnina za odlazak u mirovinu i druge.
 
carel
 

USPJEŠNO ZAVŠRENI PREGOVORI U MAISTRI d.d.

2 maistra

https://istrain.hr/index.php/istrain-arhiva/51933-bolji-uvjeti-za-maistrine-radnike-uspjesno-su-zavrseni-pregovori-o-materijalnim-pravima

Ovih su dana uspješno okončani pregovori u Maistri d.d. te je, u odnosu na prošlu godinu, dogovoreno povećanje osnovice za obračun plaće u visini od 5,7%
Ako uzmemo u obzir da je prošle godine osnovica za obračun plaće rasla za 11%, plaće djelatnika u Maistri rasle su najmanje 17,5% u odnosu na 2022. godinu, a uz individualna povećanja koeficijenta, uvećanja po osnovi sezonskih stimulacija i uvođenje dodatka za lokalne djelatnike ta je brojka vjerojatno i veća od inflacije u dvogodišnjem periodu.

 

Nedostaje 100.000 sezonaca. Zašto poslodavci ne dižu plaće?

https://istarski.hr/node/100466-nedostaje-100-000-sezonaca-sindikalistica-objasnjava-zasto-poslodavci-ne-dizu-place

Prema procjenama Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, predsjednica Marina Cvitić potvrdila nam je da ove godine nedostaje oko 100 tisuća sezonaca.

Kad brojčano gledamo koliko nedostaje radnika da bi se osigurala sezona, onda je to 100 tisuća, a ako gledamo koliko će ih fizičkih nedostajati, mislim da neće puno upravo zbog radnika iz trećih zemalja koji se zapošljavaju putem agencija. Radnici iz trećih zemalja ne mogu nadomjestiti kvalitetu rada lokalnih radnika. Oni su vrijedni radnici, međutim, njima turistička djelatnost nije poznata od prije", kazala je Cvitić. 

Smatra da su upravo strani radnici koji su zadovoljni minimalnom plaćom od 840 eura razlog zbog kojeg poslodavci ne povećavaju plaće, a pritom gube lokalne radnike, koji traže poslove u drugim zemljama. marina plaće

Dogovoren Aneks kolektivnog ugovora u dječjim vrtićima u Rijeci

DV mirenje

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/odgojiteljice-se-dogovorile-s-gradom-rijekom-oko-placa-uskrsnice-i-privremenog-dodatka-evo-detalja/

Međutim, unatoč dogovorenom povećanju osnovice, ali i postignutim dodatnim povećanjima, sindikati, kaže Sabljak, tek su djelomično zadovoljni dobivenim te će se već s prvim danom travnja pokrenuti novi pregovori u čijem će fokusu biti koeficijenti.

Zaposlenima u riječkim vrtićima prekipjelo, mogli bi u štrajk: “Djecu nam drže u podrumima, bez WC-a”

Kako bi se izjednačili s učiteljima, sindikati su tražili povećanje osnovice od 5 posto u visini od 947,18 eura, uvođenje dodataka za otežane uvjete rada, drugačije definiranje odredbe za naknadu prijevoza te korekciju koeficijenata.
Prilikom okončanja proteklih pregovora kao Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije upozoravali smo na neravnomjerno povećanje plaća svih zanimanja unutar sustava predškolskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, gdje je prema našem mišljenju veliki broj radnika dobio nikakvo ili zanemarivo povećanje.
Tu smo prvenstveno mislili na tehničko osoblje kao što su pomoćni radnici, spremačice, ekonomi, ali i radnici u stručnim timovima i administrativni radnici.
DV u Rijeci mirenje