TURIZAM - KOLEGIJALNOST? PODRŠKA? EMPATIJA? SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE?

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD): Tužno na što se sveo naš turizam. Od prepoznatljive kvalitete domicilnih radnika, koji su gostima znali pružiti doživljaj, koji su ih mogli upoznati s našom kulturom, običajima, našom povijesti i znamenitostima, došli smo do toga da imamo radnike koji su jednostavno zalutali u potrazi za boljim životom u Hrvatsku i ovu djelatnost.

https://nasiljudi-gentenostra.hr/vijest/turizam-kolegijalnost-podrska-empatija-svi-za-jednog-jedan-za-sve/5272?fbclid=IwAR1r8WsSci3H4xA7VdJ2qImO69Ly6Roc_XC1DV9cOi6hvuWxVIhl-WWp43Y

 

TURIZAMM

Do kraja godine svaki drugi sezonac mogao bi biti stranac, neki od njih po prvi puta u životu rade u turizmu

https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-turizmu-do-60-000-stranih-radnika-sezonaca-4400234

POSLOVNI HR

Zadovoljavajuće brojno stanje ne znači uvijek da je problem riješen. Upitna je kvaliteta, jer ima sezonaca koji ovog ljeta prvi put rade u turizmu. Posebno oni iz udaljenijih zemalja Nepala, Filipina, Argentine, Brazila, sjevernoafričkih zemalja… – kaže Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

POTPISAN ANEKS Radnicima Istarskog vodovoda povećane plaće

 

 

https://istrain.hr/index.php/gospodarstvo-arhiva/43651-potpisan-aneks-radnicima-istarskog-vodovoda-povecane-place

Nakon uspješnih pregovora, iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije javljaju kako je u Istarskom vodovodu Buzet ponovno došlo do povećanja plaća.

‘’Potpisan je Aneks br. 8 kolektivnog ugovora „Istarski vodovod“ d.o.o. Buzet kojim se osnovica za obračun plaće povećava za 10% te od 01. lipnja ove godine iznosi =532,84 EUR.

Nakon nekoliko godina to je značajnije povećanje osnovice odjednom. Lani je osnovica povećana u tri navrata i to za 2% od 01. siječnja, za 3% od 01. lipnja te još 3% od 01. rujna.

 

Pored sada dogovorenog povećanja osnovice ista je povećana i od 01. siječnja ove godine za 2,5%.

Stav je pregovaračkog tima sindikata kako je ovo, sagledavajući sve zajedno u ove dvije godine, učinjen dobar napredak u plaćama sa željom da se i nadalje prati rast troškova života’’ poručili su.

Istarski vodovod Istrain

 

 

Riječki vrtići pred dogovorom

https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/vijesti/rijecki-vrtici-pred-dogovorom-10784609

Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poručio je da će prihvatiti dogovor većine kako se ne bi izuzeli iz daljnjih pregovora, no upozorio je da su plaće tehničkog osoblja ispod razine minimalne plaće u Hrvatskoj, zbog čega su potrebni i zaštitni dodaci.
Ukoliko se u sljedaćim pregovorima ti koeficijenti ne povećaju, ti radnici će nastaviti odlaziti iz dječjih vrtića, a bez spremačica i kuharica će cijeli sustav biti u problemu, istaknuo je Sabljak.
DV Rijeka 1

Sprema se štrajk i u vrtićima? U Rijeci je stanje na rubu: ''Nije fer prema radnicima niti prema građanima''

 
 
 
Vedran Sabljak (SIKD) istaknuo je da Grad za odgojitelje više stručne spreme nudi povećanje osnovice za 18 posto. Njihov koeficijent se ponudom Grada smanjuje i usklađuje s uredbom, s čime se, pak, u sindikatu ne slažu. Ako osnovica raste, a koeficijent se smanjuje, osnovna bruto plaća odgojitelja raste samo za četiri posto, na što se dodaje prosvjetni dodatak, objasnio je.
Smatra da je još alarmantnije stanje s plaćama tehničkog osoblja, kao što su spremačice, pomoćni radnici, pralje i drugi, koji imaju najmanje plaće.
"Kada pomnožimo koeficijent i osnovicu, dolazimo do bruto plaće od četiri tisuće kuna, manje od zajamčene minimalne plaće, pa Grad mora isplaćivati zaštitni dodatak. Novim prijedlogom Grada taj isti umnožak iznosi malo više od 5000 kuna, što je još uvijek manje od minimalne plaće pa će i dalje isplaćivati minimalni dodatak, a radnicima u konačnici plaće uopće ne rastu", istaknuo je.
"Smatramo da je osiguravanje materijalnih prava jedini preduvjet za normalno funkcioniranje dječjih vrtića, u kojima već nedostaje puno radnika", zaključio je Sabljak.