Za turističku sezonu nedostaje 35 tisuća radnika, mnogi hoteli neće se ni otvarati

 

https://www.novilist.hr/novosti/gospodarstvo/za-turisticku-sezonu-nedostaje-35-tisuca-radnika-mnogi-hoteli-nece-se-ni-otvarati/?fbclid=IwAR1VkULIAM86lay59jytV6VKFt-NAB3DMqzpPaC9B24NlF8kEKN1TqEVzgU

Najveću grešku poslodavci u turizmu su napravili u ono vrijeme kada je bilo kadrova. Sada bi plaće trebalo povećati najmanje 50 posto da bi im se ljudi vratili, kaže sindikalistica Marina Cvitić.

novi list marina

 

Održan okrugli stol i panel rasprave na temu novog zakona o predškolskom odgoju

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/opatija/udruga-sidro-izmjene-nisu-dobre-zakon-o-predskolskom-odgoju-je-nedorecen/

okrugli stol

Na okruglom stolu i panel raspravi sudjelovao je i Predsjednik Odbora za obrazovanje i predškolski odgoj Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Rajko Kutlača. Naglasio je da najavljene izmjene zakona idu u smjeru smanjenja kvalitete usluge u dječjim vrtićima, pogotovo kada govorimo o relaksaciji DPS-a. Promjene će utjecati na proračune JLS-a, a posljedično tome i na radnopravni status zaposlenica i zaposlenika dječjih vrtića. U konačnici će se sve to negativno odraziti na djecu polaznike dječjih vrtića što zasigurno niti jednom od dionika cijelog procesa ne bi trebalo biti u interesu. Iako je prijedlog Izmjena i dopuna Zakona već prošao prvo čitanje u Saboru, izrazio je nadu da će inicijativa potpisana kroz zajednički Sporazum utjecati na to da dođe do određenih promjena u samom prijedlogu, a sve u cilju donošenja Zakona koji će uistinu biti pozitivna promjena u odnosu na dosadašnji.

Vodnjan: Potpisan novi trogodišnji kolektivni ugovor za djelatnike dječjeg vrtića

https://ipress.hr/istra/71425-vodnjan-potpisan-novi-trogodisnji-kolektivni-ugovor-za-djelatnike-djecjeg-vrtica?fbclid=IwAR0jmdRhJbhFzqNvg9fk-r3N_6gMhMOp0PY01bCcXHv_yja38jjojbpcPm0kolektivni-vrtic-2 Petar Pan Vodnjan

Rezultat je to pregovora u kojima je Grad iskazao svoj pogled na predškolski odgoj i obrazovanje kao i značaj i vrednovanje istog, a Sindikat je istovremeno pokazao razumijevanje za trenutak i mogućnosti Grada.

Kolektivni ugovor je pokazatelj suradnje i razvijanja partnerskih odnosa i kao takav najveće dostignuće socijalno partnerskih odnosa. Ovo je novi Kolektivni ugovor kojim su regulirana međusobna prava i obveze, radnicima osigurane isplate svih dodataka na plaću i naknada plaće koje su do sada u internim aktima bili tek mogućnost. Istovremeno su povećane plaće i korigirani odnosi u plaćama u Ustanovi na osnovu novog, dogovorenog pristupa, povećanjem koeficijenata u različitom iznosu pri čemu je odgojiteljicama, kao nositeljicama djelatnosti, koeficijent za izračun plaće povećan za nešto više od 16 %.

Uprava se isprsila: Radnicima Jadrana uz plaću još najmanje 5.600 kn nagrade

Jadran

https://www.novilist.hr/novosti/gospodarstvo/uprava-se-isprsila-radnicima-jadrana-uz-placu-jos-najmanje-5-600-kn-nagrade/?fbclid=IwAR1aD6dpm1S9TES44PDQskiL-xJWgk_YKI3aRylBqqSE25MeTl2VZAsV-Fg

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) je u Jadranu d.d. Crikvenica dogovorio s poslodavcem da se honoriraju radnici za uspješno odrađenu vrlo izazovnu sezonu.

Svim radnicima, dakle, i stalnim i sezonskim, koji će biti u radnom odnosu na dan 22. prosinca ove godine, bit će isplaćena božićnica u maksimalnom neoporezivom iznosu od 3.000 kuna, potom neoporeziva nagrada u visini 2.000 kuna neto, uz što radnici ostvaruju i pravo na dar u naravi u maksimalnom neoporezivom iznosu od 600 kuna, a roditeljima djece do petnaeste godine starosti za svako će se dijete također isplatiti i maksimalno neoporezivi iznos od 600 kuna po djetetu.