Pregovori u tijeku i pokrenute inicijative

Najava ministra financija Marića o izmjeni Pravilnika o porezu na dohodak, odnosno podizanju neoporezivog iznosa sa 2500 kuna na 7500 od 01. prosinca ove godine, kao mogućnosti poslodavcima za isplatu regresa, božićnice ili nekih drugih oblika nagrada, otvorila je neočekivano prostor za pregovore na tu temu, posebno u sredinama gdje su spomenute isplate regulirane kolektivnim ugovorima.
Prema reakcijama poslodavaca u trenutno aktualnim kolektivnim pregovorima u istarskim hotelijerskim kućama mogu se očekivati dogovori kojima će sindikati i radnici biti zadovoljni.
Nove neoporezive iznose Sindikat će svakako nastojati iskoristiti i u kolektivnim pregovorima u drugim poduzećima i ustanovama koji su već otvoreni ili su pokrenute inicijative za povećanje plaća radnicima. Inicijative su,  tako,  pokrenute za prvi Kolektivni ugovor u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, za povećanje plaća u pulskom pogrebnom poduzeću Monte Giro i komunalcu Herculanei, za povećanje plaće i regres u buzetskom Istarskom vodovodu, za kolektivni ugovor umaškog 6. maja i gradskih vrtića, porečke  Usluge, Odvodnje i Javne vatrogasne postrojbe Poreč, Općine Fažana i fažanskog vrtića Sunce. Nakon neuspješnih pregovora prošle godine pripremljena je nova inicijativa za pregovore u Pulaprometu, gdje radnicima plaće nisu mijenjane čak od 2009. godine! Također 2009. plaće su bile umanjene za 6% i radnicima buzetske uprave i ustanova ( JVP, Dom za starije, Dječji vrtić). Usprkos različitim argumentiranim inicijativama Sindikata da se to ispravi, usmjerenim prema gradonačelniku, vijećnicima, uključujući i aktualne kolektivne pregovore u kojima za sindikalne zahtjeve nema razumijevanja druge strane, izvjesno je da će Sindikat morati pokrenuti radikalnije sindikalne metode pritiska, o kojima bi mogao odlučiti ovog tjedna. Za povećanje plaća pregovara se i u Holcimu iz Koromačna i labinskom komunalcu 1.maj.