Usklađuje se termin za sjednicu o LRH

Predsjednik Gradskog vijeća Opatije Viktor Peršić očitovao se na zahtjev sindikalnih povjerenika SIKD-a i STUH-a iz Liburnia Riviera hotela za održavanjem tematske sjednice o opatijskom hotelijeru. Naglasivši da Grad Opatija, u okviru svojih nadležnosti da se zaštite interesi Grada, uvijek čini sve što može, što potvrđuje i činjenica da su Opatija, Lovran, Matulji i Mošćenička Draga nakon duge borbe postali dioničari Liburnia Riviera hotela, obavijestio je sindikalce da je, radi usklađivanja razvoja Grada i Liburnije, od Uprave Društva već zatraženo da na sjednici Gradskog vijeća da informaciju o rezultatima poslovanja i razvojnim planovima tvrtke. S upozorenjem da Gradsko vijeće ne mogu koristiti za provođenje sindikalnih aktivnosti i rješavanje odnosa s poslodavcem, sindikalce u dopisu obavješćuje da se usklađuje termin za sjednicu o kojoj će biti obaviješteni.

A sindikalci u zahtjevu za tematskom sjednicom upozoravaju, podsjetimo, na sljedeće:

Sa socijalnim partnerima, sindikatima i Radničkim vijećem nema nikakvog dijaloga pa se korespondencija vodi putem predstavnika poslodavca koji niti ima sve potrebne informacije niti ima ovlaštenja da na njih odgovori. Svaki pokušaj sindikata da se uspostavi socijalni dijalog, a Radničkog vijeća da uspostavi suradnju koja je zakonom utvrđena, odbija se bez riječi. U takvim uvjetima, a zbog velikog straha radnika koji, usprkos upozorenju sindikata, potpisuju sve što im poslodavac nudi, pa i ugovore koji u sebi sadrže i odredbu o sporazumnom otkazu na zahtjev poslodavca (čime si radnici unaprijed „in bianko" potpisuju otkaz), sindikatu preostaju samo mediji. Međutim, ni to nije dalo očekivane rezultate, i sindikati se ovim putem obraćaju i zastupnicima građana, kako bi i oni dali svoj doprinos u zaštiti onih koji su ih i izabrali.
Druga tema, o čemu bi vijećnici također trebali voditi brigu, jest pitanje o tome što je postala Opatija kao turistička destinacija. Opatija koja je kolijevka turizma postala je, najvećim dijelom, ali ne i jedinim, zbog Liburnije Riviera hotela d.d. Opatija, sezonska destinacija, spavaonica. Opatijski turizam se sustavno urušava. A to je poražavajući s aspekta zaposlenosti, ali i kvalitete usluga. Stariji, iskusni i kvalitetni turistički radnici, zbog ovakve Uprave, prisiljeni su otići, a sezonski radnici koji su mahom turistički nedovoljno obrazovani, ali su zato puno jeftiniji, ne mogu pružiti kvalitetu po kojoj je Opatija bila poznata. I to je nešto o čemu bi se trebalo razgovarati, o čemu bi trebalo brinuti i što nam je zajednički interes. Jer, naši očevi i majke, djedovi i bake, pradjedovi i prabake ... koji su gradili Opatijski turizam, nisu se odricali svojih plaća da bi netko to danas iskorištavao za vlastito bogaćenje ne ostavljajući budućnost našoj djeci i unucima.
Zajednički nam je interes da zaustavimo urušavanje destinacije, da vratimo sjaj ove nekada privlačne ljepotice i osiguramo budućnost našoj djeci i našim unucima.