U Jadran Crikvenici počeli pregovori o KU

jadran crikvenica
U Jadran Crikvenici prošlog je tjedna ( 05. prosinca) održan sastanak nove Uprave i predstavnika sindikata, s glavnom temom pregovora oko Kolektivnog ugovora. S obzirom da Kolektivni ugovor ističe koncem travnja 2019. godine, krenulo se u proceduru pregovora, kako bi se omogućilo svim dionicima da se na vrijeme usuglase oko prijedloga izmjena te da se na taj način nastavi kontinuitet konzumiranja prava radnika iz Kolektivnog ugovora.
Za uvod Uprava je upoznala sindikate s poslovanjem u ovoj godini te planovima za sljedeću. Naglašeno je da se ovogodišnji prihodi od 90 milijuna kuna u sljedećoj godini namjeravaju povećati za 30%, a EBITDA za 3 puta, što će omogućiti dizanje mase za isplatu plaća radnicima društva.
Kao najvažnije točke na ovom inicijalnom sastanku istaknute su izmjene tarifnog priloga, povećanje osnovice za obračun plaće te, na zahtjev SIKD-a, implementacija nove odredbe iz Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak, koja omogućava povećanje neoporezivog dijela koji poslodavci mogu u nekom obliku nagrade isplatiti svojim zaposlenicima. Dogovoreno je da će poslodavac pripremiti prijedlog novog tarifnog priloga, a sindikati tekstualni dio Kolektivnog ugovora, sve to do konca siječnja. Namjera je poslodavca da veći dio povećanja mase plaće ide na korekciju koeficijenata u hotelskim operacijama, a da se osnovna plaća poveća u skladu s Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva. U svakom slučaju, predmet pregovora bit će i osnovna plaća, ali i implementiranje dodataka (nagrada) do 5000,00 kuna.

Ove godine radnicima se isplatio regres za godišnji odmor u visini od 1250,00 kuna, a isplatit će se i božićnica i minimalnom iznosu od 1000,00 kuna. Na upit sindikalista o isplati nagrade radnicima, predsjednik Uprave je odgovorio kako je, ovisno o rezultatima poslovanja, moguća i isplata dodatne nagrade, o čemu će odluku donijeti tijekom prosinca. Istaknuta je i potreba izmjene važećeg Kolektivnog ugovora koji predviđa da se sati za preraspodjelu trebaju iskoristiti do konca siječnja, o čemu će prijedlog dati poslodavac.

Predsjednik Uprave još jednom je upoznao predstavnike sindikata sa situacijom velikog broja radnika zaposlenih na administrativnim poslovima u upravnoj zgradi i koji nemaju na svojim radnim mjestima dovoljno posla. Radi se o određenom broju radnika, a namjera mu je da ih, ukoliko postoji obostrani interes, rasporedi na administrativnim poslovima po objektima. Kako je naglašeno, radi se o namjeri bolje iskorištenosti radnog vremena tih radnika, odnosno racionalizaciji poslovanja, gdje bi se unutar Društva njihove radne sposobnosti maksimizirale. Potrebno je naglasiti da bi ti radnici, unatoč promjeni posla ali i mjesta rada unutar Društva, zadržali prava u smislu plaće, koja im se neće smanjivati, nego će ostati na razini one koju imaju na sadašnjem radnom mjestu. Očekuje podršku sindikata da se takvi radnici riješe na ovakav način. Alternativa je, nažalost, zakonsko rješavanje takvih slučajeva, uz odluku o otkazu s ponudom izmijenjenog ugovora.
Stoga će zaista svaki radnik koji bude u takvoj poziciji morati sagledati cjelokupnu situaciju, pozitivne i negativne efekte takve situacije, te odlučiti. U sagledavanju cjelokupne situacije svakako da mu Sindikat može dati određene sugestije. U svakom slučaju, pravo je poslodavca da samostalno utvrdi organizaciju te popis radnih mjesta s opisom pa se prijedlog da se radnicima za kojim neće postojati potreba u administraciji u upravnoj zgradi predloži obavljanje adekvatnog posla u objektima bez umanjivanja plaće ocjenjuje pozitivnim.