Sa sastanka s privremenim stečajnim upraviteljem 3.MAJ-a

3maj rijeka

Na sastanku članova sindikalnog odbora, predstavnika sindikata i dijela rukovodstva s privremenim stečajnim upraviteljem za 3.MAJ Brodogradilište Zdravkom Čupkovićem, održanom krajem prošlog tjedna (11. siječnja), razgovaralo se o daljnjim procesima u brodogradilištu nakon pokretanja stečajnog postupka. Kako je već objavljeno, poznati su neki od datuma koji su presudni za budućnost brodogradilišta. Do 18. siječnja otvoren je data room, gdje su potencijalnim investitorima dostupni podaci potrebni za sastavljanje ponude; nakon toga, očekuje se da do 25. siječnja ti investitori dostave svoje obvezujuće ponude za brodogradilište s planovima daljnjih aktivnosti, a 6. veljače, sukladno situaciji i ako ne dođe do neke promjene, pokrenuo bi se stečajni postupak nad brodogradilištem koje bi svakako željeli izbjeći.
Privremeni stečajni upravitelj izvijestio je o njegovoj obavezi da do 6.veljače 2019. godine napravi izvještaj prema Trgovačkom sudu, u kojem će stajati njegova procjena da li su za brodogradilište 3.MAJ stečeni uvjeti za stečaj ili nisu.
S obzirom na obujam materijala koje mora pregledati, po tom pitanju nije mogao dati konkretnije podatke, ali javno dostupne informacije koje govore o blokadi računa od 78 milijuna kuna i dugovanjima koja premašuju 100 milijuna kuna, po njegovom mišljenju, dovoljan su razlog da se stečaj i proglasi. Ali apsurdno u cijeloj situaciji je to da su ukupna potraživanja koja brodogradilište ima znatno veća nego dugovanja i povrat istih bi značio normalan nastavak poslovanja brodogradilišta. Prema njegovim riječima, postoje dvije konkretne mogućnosti da do stečaja ne dođe, a to su da se na neki način uspije odblokirati račun brodogradilišta barem na jedan dan, ili da se prije isteka krajnjeg roka na Trgovački sud dostavi potvrda o obvezujućoj ponudi potencijalnog investitora koja garantira povrat dugovanja, što bi vjerojatno bio dovoljan razlog za prekid prethodnog stečajnog postupka i nastavak daljnjeg poslovanja. Ako se ta dva uvjeta ne ispune, proglasit će se stečaj, što će situaciju dodatno zakomplicirati, ali još uvijek ostavlja mogućnost da se i kroz stečaj brodogradilište spasi od zatvaranja.

PRAVA RADNIKA U STEČAJU
Ako dođe do stečaja, imenovani stečajni upravitelj u praksi raskida sve ugovore o radu i tada počinje teći plaćeni otkazni rok u trajanju od 30 dana. Stečajni upravitelj popisuje sva potraživanja radnika u smislu neisplaćenih plaća i ostalih prava; skupa sa zakonski predviđenom otpremninom prezentira ih i daje na potpis svakom zaposleniku zasebice, čime ta potraživanja idu u prvi red naplate u slučaju nekakvih prihoda. Nakon toga radnik stječe pravo prijave na Zavod za zapošljavanje. Stečajni upravitelj donosi stečajni plan, u sklopu kojeg predviđa moguće poslove koji se mogu završiti u toku stečaja te se, sukladno tome, pozivaju radnici koji su potrebni i s njima se potpisuju ugovori o radu na određeno. Pazi se da plaća po tim ugovorima bude sukladna onoj koju je radnik imao u vrijeme normalnog isplaćivanja plaća.
DRUŠTVA UNUTAR BRODOGRADILIŠTA
S obzirom da su unutar 3.MAJ-a Brodogradilišta i društva koja se lokacijski nalaze u Rijeci i nekada su bili dio 3.MAJ-a, valja napomenuti i situaciju u kojoj se nalaze radnici tih društava. Naime, prema dostupnim informacijama o radnicima PIS-a, njima su isplaćeni samo „minimalci" za 9,10. i 11. mjesec, bez razlike do pune plaće. Situacija je iznimno neizvjesna jer ne znaju što ih čeka u slučaju otvaranja stečaja u njihovom Društvu. S obzirom da Društvo nema nikakve imovine, velika je mogućnost da se kod njih stečaj samo otvori i zatvori te da Društvo prestane postojati, a oni kao radnici nemaju pravo na nikakva potraživanja s obzirom da se nemaju od kuda naplatiti. Želja tih radnika je da se ugovorima prebace u 3.MAJ Brodogradilište i na taj način s njima dijele sudbinu, što uvelike ovisi o dobroj volji poslodavca. Ako se to dogodi do 5. veljače, imat će sva prava kao i radnici 3.MAJ Brodogradilišta.
Činjenica je da se očekuje najneizvjesniji period koji znači još jedno biti ili ne biti za 3.MAJ. U Sindikatu se stoga nadaju da će svi dionici u ovom procesu shvatiti ozbiljnost situacije i koliko je spas brodogradilišta važan te učiniti sve da rasplet bude pozitivan.