Priopćenje: Podrška akciji "5 do 12"

"Tužno je i neshvatljivo da se Vlada RH poigrava sa zdravstvom i prosvjetom koji su najbitniji stupovi sustava na kojem počiva svako društvo.
Ponašanje Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića kada su u pitanju zahtjevi zdravstvenih radnika, ali i prosvjetnih, krajnje je neprimjereno. Jadna je država koja nema sluha za zdravstvo i obrazovanje. Takva država i društvo sigurno nema perspektive!
Ovo što se sada dešava u zdravstvu, da je ministar zdravstva g. Kujundžić najprije parafirao dogovor sa sindikatima o povećanju plaće, odnosno o izmjenama Kolektivnog ugovora, a Vlada kasnije povukla taj isti dogovor, nije ništa drugo nego napad na ZDRAVSTVO, odnosno na najsiromašnije slojeve društva. U konačnici posljedice ovakve nebrige o zdravstvenim djelatnicima u pravilu osjećaju samo najsiromašniji slojevi društva: radnici i umirovljenici. Političari i bogati se ionako liječe izvan RH čime jasno pokazuju u kakvom je stanju zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Kad je pak riječ o ljudima koji u tom sustavu rade u SIKD-u tvrdimo da, uz vrhunsko medicinsko osoblje ( što nisu samo medicinske sestre i liječnici), najbolje ocjene zaslužuje i svo drugo osoblje zdravstvenog sustava usprkos vrlo teškim uvjetima rada. Ti su radnici profesionalni, radišni i požrtvovni.
U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije podržavamo legitimne aktivnosti reprezentativnih sindikata u zdravstvu za poboljšanje materijalnih prava i uvjeta rada u zdravstvu u cjelini. Sindikatima koji vode pregovore s Vladom, također poručujemo da prilikom pregovora s Vladom RH vode brigu o svim radnicima u zdravstvenom sustavu, ne samo o medicinskom osoblju, tim više što je osnovna plaća pomoćnog tehničkog osoblja početnika ispod minimalne plaće RH. Okupljanju pod nazivom „5 do 12" koji će se u petak 06. rujna održati u dvorištu Mornaričke bolnice u Puli pridružiti će se i članstvo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije iz Opće bolnice Pula."

Predsjednica:

Marina Cvitić