Priopćenje: Bez okupljanja i sastanaka

PRIOPĆENJE

Prateći svakodnevno s velikom pažnjom situaciju vezanu za epidemiju koronavirusa Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije donio je odluku da se obustave sve aktivnosti koje pretpostavljaju okupljanje članova Sindikata na svim razinama.
Sukladno napucima i mjerama koje su donesene u naporima da se smanje rizici širenja zaraze koronavirusom na području Istarske i Primorsko-goranske županije prekidaju se, odnosno odgađaju sve aktivnosti kolektivnog pregovaranja, a na planu programa obrazovanja članova i sindikalnih povjerenika i najavljene edukativne radionice na temu „Plaća, pravni i financijski aspekti plaće „ koje su se trebale održati u Rovinju, Labinu, Rijeci, Buzetu i Novigradu.
Odgođena je i Godišnja skupština koja se u pravilu održava u ožujku.
Svjestan odgovornosti trenutka i potrebe jedinstva svih subjekata u prioritetnoj borbi za sigurnost i zdravlje svih građana Sindikat, do nastupa okolnosti koje bi ukazivale na prestanak rizika od zaraze, SIKD i njegovi aktivisti neće pokretati ni radikalnije aktivnosti odnosno postupke mirenja u sredinama u kojima poslodavac, na razne načine, izbjegava kolektivno pregovarati otvarajući time nepotrebno i štetno prostor za socijalni konflikt sa Sindikatom.
Sindikat je spreman aktivno pridonijeti rješavanju problema koji se zbog nastale situacije pojavljuju u sredinama u kojima djeluje, pri čemu posebno valja istaknuti ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja. Očekuje od svojih socijalnih partnera da ga u to uključe. Izvjesno je da će najavljeno ili već pokrenuto zatvaranje hotela, kao jedna od opravdanih i potrebnih mjera zaštite zdravlja koja je sada najbitnija, izazvati i potrebu rješavanja problema statusa radnika u ovoj, trenutno, najugroženijoj djelatnosti. SIKD koji u djelatnosti turizma ima velik broj članova, u stalnom je kontaktu s poslodavcima, s kojima će nastojati naći rješenja koja će biti najpovoljnija za obje strane i s najmanje štetnim posljedicima, kako za djelatnost koja je od bitnog značaja za cijelo hrvatsko gospodarstvo, tako i za radnike i njihove obitelji. Također se nada da će biti uključen i u sve aktivnosti poslodavaca i Vlade koje će morati slijediti nakon krize za ukljanjanje njezinih posljedica, posebno u dijelu koji se odnosi na osiguranje potrebnih radnika za normalno funkcioniranje .

Predsjednica
Marina Cvitić v.r