Kolektivni pregovori u ograničenim uvjetima

Epidemiološka ograničenja utjecala su na smanjenje ovogodišnjih sindikalnih aktivnosti u području kolektivnih pregovora. Ipak, uz poštivanje epidemioloških mjera, u nekoliko je sredina bilo pregovora koji se nisu mogli odgoditi.

Jedna od takvih sredina je i pulsko pogrebno poduzeće Monte Giro, u kojem su radnici, nakon višemjesečnih pregovaračkih problema izazvanih poslodavčevim odugovačenjem  pregovara, što je izazvalo i neposredno uključivanje Grada Pule kao osnivača, dobili prvi kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor potpisan je 25. veljače 2021. godine.

Neposredno pred uskrsne blagdane, na godinu dana, potpisan je Kolektivni ugovor u rovinjskom Komunalnom servisu. Materijalna neizvjesnost uzrokovana epidemijom ograničila je pregovarače na potpisivanje akta bez povećanja plaća, ali su se   pregovarači, istovremeno potpisanim Sporazumom, obvezali da će o sklapanju novog ili izmjenama postojećeg Kolektivnog ugovora početi pregovarati nakon 16. rujna ove godine, ali ne kasnije od 30. rujna. U granicama mogućnosti, po odluci poslodavca, može se isplatiti regres i božićnica. Radnici imaju pravo u neto iznosu 20,00 kuna po danu za topli obrok, neoporezivu otpreminu za umirovljenje i solidarnu pomoć u neoporezivom iznosu.

Očekuju se kolektivni pregovori za Dječji vrtić Medulin. Na inicijativu SIKD početkom ožujka već je bio zakazan i termin početka pregovora, ali se, nažalost, morao odgoditi zbog COVID bolesti sindikalnih pregovorača. I za DV Medulin bit će to prvi Kolektivni ugovor.

Sindikat je prihvatio obrazloženje Grada Umaga da zbog lokalnih izbora nije u mogućnosti preuzimati nove obveze u zatraženim pregovorima za njegove dječje vrtiće i ustanove. U očitavanju osnivaču izražena je nada da će se barem iznaći mogućnost za isplatu razlike po osnovi božićnice ( koja nije bila isplaćena u iznosu definiranom Kolektivnim ugovorom)te da će nakon turističke sezone biti osigurani uvjeti za pregovore oko sindikalnih prijedloga.