Održana sjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije

U petak je u Rovinju održana sjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Sjednici su prisustvovali sindikalni povjerenici i predstavnici iz najvećih turističkih kompanija u Istri i Kvarneru: Valamar Riviere d.d. Poreč, Plave Lagune d.d. Poreč, Maistre d.d. Rovinj, Aminessa d.d. Novigrad , Liburnia Riviera hoteli d.d. iz Opatije te Jadran d.d. iz Crikvenice. Raspravljalo se o aktualnoj situaciji u ovoj djelatnosti s aspekta još uvijek izazovnog i neizvjesnog vremena uzrokovanog pandemijom korona virusa Covid 19; o kolektivnim pregovorima za cijenu rada u 2022. godini, te problematici nedostatka radnika. Mišljenje je sindikalista da bez iskoraka u povećanju plaća i drugih materijalnih prava predstoji nam još jedna teška sezona obilježena nedostatkom radnika. Povećanja koja se danas nude u pregovorima(posebno gledajući u kontekstu galopirajuće inflacije) neće značajno privući nove radnike, niti zadržati postojeće.
Stoga će se Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije kroz pregovore založiti ne samo za povećanje plaće, već i drugih materijalnih i nematerijalnih prava, od besplatne prehrane svim radnicima, neoporezivih dodataka tijekom sezone ili do konca godine u maksimalno neoporezivom iznosu, božićnice u neoporezivom iznosu, regresa, stimulacije …..
Vjerujemo da su i kompanije shvatile da bez radnika, posebno kvalitetnog i zadovoljnog radnika, neće imati kvalitetan turistički proizvod. Oni koji to ne budu shvatili, snositi će ozbiljne i dugoročne posljedice.
Nakon službenog djela sjednice, predsjednik Odbora za turizam Damir Gašpić, organizirao je kratki obilazak Rovinja.
 
 
Odbor turizmaOdbor turizma 1