Radnicima Valamar Riviere i Imperial Riviere regres za godišnji odmor

Valamarr Imperial
Nakon što je sredinom rujna, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo inicijativu za pregovore o materijalnim pravima do konca godine uz napomenu za žurnim rješavanje 3 iznimno važnih pitanja, a to je nastavak programa Valamar/Imperial jamstva, programa jamstva 7,5K, te isplata regresa za godišnji odmor povrh zagarantiranih jamstva, Uprava Društva je usvojila, odnosno djelomično usvojila naše zahtjeve.
Naime, iz Valamara grupe odgovoreno je da će se Valamar jamstvo (5.650,00 neto) i Valamar Plus (7.500 kn neto) biti aktivni i nakon 30.09.2022. godine i to po definiranim kriterijima.
Da podsjetimo definirani kriteriji temeljem kojih radnik ostvaruje pravo na jamstvo od 5.650,00 kuna neto, odnosno za specijalistička zanimanja 7.500,00 prema sadašnjim pravilima su:
- da je radnik ostvario puni mjesečni fond sati za cijeli kalendarski mjesec, odnosno da nije koristio sate za preraspodjelu ili godišnji odmor duže od 5 dana odnosno 40 sati, a unutar tih 5 dana da nije bilo više od 2 dana bolovanju, te da nije dobio pisanu opomenu o kršenju radnih obveza.
- na obračunatu zagarantiranu plaću (5.650,00, odnosno 7.500,00 kuna neto) isplaćuju se dodatno: mjesečne stimulacije i nagrade, dar u naravi, naknada za prijevoz, naknada za smještaj, dar djetetu, božićnica i ostale moguće financijske potpore poslodavca
- u obračun plaće ulazi – dodatak za radni staž, dodaci za dvokratan rad, nedjeljni rad, rad praznikom, za rad u smjenama i noćni rad, te regres za godišnji odmor.
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zatražio je i obrazložio i pisano i usmeno razloge zbog čega regres za godišnji odmor nikako ne bi trebao ulaziti u obračun plaće za jamstvo, odnosno da bi radniku koji je ostvario uvjete za jamstvo 5.650,00 ili 7.500,00 iznad te zagarantirane plaće trebao dobiti pripadajući regres za godišnji odmor.
Nakon analize i razmatranja zahtjeva SIKD-a, a uvažavajući dane argumente, iz Valamar Grupe dobili smo obavijest da je odlučeno kako će se cjelokupni iznos regresa isplatiti iznad Valamar jamstva i Valamar Plusa. To znači da će radnici koji ostvaruju pravo na doplatu do 5.650,00, odnosno do 7.500,00 kuna povrh tih iznosa dobiti i pripadajući dio regresa za godišnji odmor, a to je 52,00 kune neto po danu godišnjeg odmora.
Stalnim radnicima regres za godišnji odmor isplaćuje se sa plaćom za rujan, a sezonskim radnicima sa zadnjom plaćom, obzirom da se tada zna točno koliko dana GO radniku pripada.
Izuzetno nas raduje da je poslodavac prihvatio naše zahtjeve i argumente.
O ostalim zahtjevima Sindikata koje se tiču materijalnih prava do konca godine, kao i o pregovorima za iduću godinu, socijalni partneri razgovarati će koncem mjeseca. Nadamo se, da će i tada, baš kao i sada poslodavac prihvatiti i uvažiti argumente Sindikata, založiti se da nagrade budu maksimalne, a sve kako bi svojim radnicima u ovim izuzetno
teškim vremenima olakšali materijalnu situaciju izazvanu galopirajućom inflacijom.