Hina Sindikalist Bulić: Država ne može funkcionirati s jednim umirovljenikom na 1,13 radnika


PREDSJEDNIK Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić upozorio je danas na konferenciji za novinare da je pad zaposlenosti u Hrvatskoj mnogo veći od problema rasta nezaposlenosti te da država ne može funkcionirati sa sadašnjim omjerom radnika i umirovljenika.

Rekao je da država - kada padne odnos između radnika i umirovljenika ispod tri prama jedan - počinje smanjivati novac za zdravstvo, mirovinski sustav i izobrazbu.

"Hrvatska je danas u situaciji da ima jednog umirovljenika na 1,13 radnika", rekao je Bulić, dodajući da država "u toj situaciji ne može funkcionirati". Smatra da su "floskule političara laž i neistina" te da država može funkcionirati samo na dva načina. Prvi je rasprodaja nacionalnog bogatstva, a drugi, ono što se već čini, pozajmljivanje novca u svijetu.
Bulić drži da se nitko u Hrvatskoj više ne brine o gospodarstvu, da je uništena industrija i poljoprivreda, da se uništava ribarstvo, a jedino je ostalo nešto turizma.

Po njegovu mišljenju, ključ funkcioniranja društva je broj zaposlenih radnika, posebno u realnom sektoru. Naveo je da je, primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji od 2008. do 2013. izgubljeno 17.569 radnih mjesta. Broj zaposlenih u toj županiji u pravnim osobama - trgovačkim društvima, zdravstvu, obrazovanju itd. smanjio se u istom razdoblju za 12.050.

Godine 2013. u odnosu prema 2008. smanjen je broj obrtnika za 1581, radnika kod obrtnika u tom razdoblju bilo je 3738 manje, samostalnih profesija bilo je 178 manje, a poljoprivrednika 19 manje.
"Dolazimo pred vrata socijalnih nemira"

Govoreći o izgubljenih 17.569 radnih mjesta od 2008. do 2013. u Primorsko-goranskoj županiji, Bulić je istaknuo da se ta brojka u 2014. penje na 18.192. Dodao je da se ta brojka može uzeti s malom rezervom i da su to podatci HZMO-a koje nije lako dobiti.

Naveo je da je slično u Istarskoj županiji, a u Splitsko-dalmatinskoj još je gore.

"To je zapravo ključ onoga što se događa u ovoj državi, i ako se ovim putem ide dalje, potpuno će nestati industrijska i prerađivačka proizvodnja, a nešto će ostati od turizma koji još funkcionira", rekao je Bulić i ocijenio kako "zapravo dolazimo pred vrata socijalnih nemira" te da se "događa potpuna deindustrijalizacija države".
Uskoro dostupnije informacije u vezi s ostvarivanjem prava radnika

Na konferenciji za novinare najavljeno je i da će se od 10. ožujka u uredima SIK-a u Rijeci (svaki drugi i četvrti utorak u mjesecu) i Pazinu (svake treće srijede u mjesecu) moći dobiti sve usluge u vezi s mirovinskim i radnim pravima hrvatskih građana u Italiji.

Stručni radnici Patronata ITAL, čija su predstavništva u nekoliko gradova u Istri, davat će zainteresiranim građanima sve informacije u vezi s ostvarivanjem prava radnika koji su radili, rade ili žele raditi u Italiji.

Kako je rečeno, Patronat ITAL je specijalizirana organizacija za potporu radnicima u vezi s mirovinama, skrbi, socijalnom sigurnosti, zaštitom na radu i obiteljskim pravima. Djeluje unutar talijanske sindikalne središnjice UIL-a, a financira se novcem talijanske države.