jutarnji.hr JE LI TO MOBBING? NEČUVENI SLUČAJ NA OVIM PROSTORIMA Poslodavci u istarskoj tvrtki radnike stavljaju na detektor laži. Evo zašto...

detektor-lazi

PULA - Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u subotu je oštro osudio poslodavce tvrtke "Valipile" iz Svetog Petra u Šumi, kod Pazina, koji su u tvrtku postavili poligraf, tzv. 'detektor laži', pomoću kojeg u slučaju sumnje u eventualne protuzakonite radnje, ispituju radnike, a sindikalci ističu kako je to mobbing kojeg je omogućio ministar rada Mrsić i ova Vlada, novim Zakonom o radu.

 

"Mi to smatramo jednom vrstom mobbinga i cijeli ćemo postupak prijaviti mjerodavnim institucijama. To je samo posljedica, a uzrok je zapravo ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ova Vlada, te novi Zakon o radu (ZOR) gdje su radnici stavljeni u isti odnos kao i bilo koji stroj i predmet, tako da s njima poslodavac može raditi što mu je volja", istaknuo je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je kako je riječ o neviđenom slučaju na ovim prostorima, gdje se radnike spaja na detektor laži radi ispitivanja, što kod njih izaziva strah, pritisak i stres.

Naime, ističe Bulić, ako poslodavac sumnja u neke radnike i u njihove protuzakonite radnje, onda postoje drugi uređaji, poput video nadzora ili neka podnesu prijavu nadležnim institucijama.

Iz uprave tvrtke "Valipile", pak, navode kako je to uobičajen postupak provjere lojalnosti radnika i da u tome ne vide ništa lošeg.

Inače, 120 radnika tvrtke "Valipile d.o.o." Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije obratilo se pismenom pritužbom na poslodavca, u kojoj traže "hitno postupanje po njihovoj prijavi".

U pismu, koje je poslano i medijima, ukazuju na strah koji radnici svakodnevno proživljavaju. Kako bi se na neki način pokušali zaštiti, osnovali su podružnicu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Nadamo se da ćete čim prije postupiti po našoj prijavi i pomoći radnicima koji su do sada poštivali sve naredbe svog poslodavca te izvršavali sve što im je rečeno, ali je ovo sada ipak izvan svih granica da radnici dolaze u suzama i strahu", stoji u pismu radnika Valipile d.o.o.

Inače, poligraf, popularno nazvan "detektor laži" je uređaj kojim je moguće mjerenje i registriranje većega broja fizioloških funkcija, npr. pulsa, krvnoga tlaka, tjelesne temperature, disanja i dr.

Budući da pri čuvstvenom uzbuđenju dolazi do promjena pojedinih fizioloških funkcija koje se mogu registrirati s pomoću poligrafa, taj se uređaj koristi u kriminalistici za provjeravanje istinitosti iskaza osoba koje se nalaze pod istragom.