SIKD osuđuje prijetnje koje mogu samo pogoršati stanje

 

Marina istarskiPredsjednica SIKD-a Marina Cvitić očitovala se danas na dopis zaprimljen od direktora Uljanika - Poslovno informacijski sustavi d.o.o Hrvoja Markulinčića, a u kojem se od Sindikata traži da se odredi prema postupcima Štrajkačkog odbora 3.maja Brodogradilišta d.d koji je direktoru 3.maja zabranio ulaz u Društvo te dopustio ulaz neovlaštenim trećim osobama. Prema mišljenju Uprave Uljanika, naime, Štrajkački odbor prekršio je nekoliko propisa, ugrozio mirenje i socijalno partnerstvo te  prouzročio Društvu  i radnicima štetu koju Uprava ne smije tolerirati. U nastavku objavljujemo cjelovit tekst odgovora: 

"Poštovani g. Markulinčiću,

veoma sam iznenađena oštrinom dopisa u kojem tražite očitovanje predsjednika svih sindikata koji djeluju u grupi Uljanik, a vezano za postupanje članova Štrajkaškog odbora koji su zabranili pristup ovlaštenim osobama u prostore 3. maja. Naravno, kao ozbiljan Sindikat, ne možemo i nećemo podržavati bilo kakvo nezakonito postupanje naših članova. Međutim, kada je 3. maj u pitanju, nadamo se da ćete se i Vi, kao i nova Uprava, složiti da se radi o izvanrednim okolnostima. Možemo se složiti s Vama da se radi o neovlaštenom postupanju i kršenju naloga nadležnih službi. Međutim, mislimo da biste za Štrajkački odbor treba imati malo više razumijevanja i senzibilnosti u situaciji kada su radnici doslovno gladni i žedni, na rubu očaja; u situaciji kada se direktor Društva od početka štrajka pa do navedenog događaja nije ni pojavljivao u 3. maju; u situaciji kada je budućnost 3. maja toliko neizvjesna da se ne zna što će biti sutra, za mjesec dana, za godinu dana; kada nema socijalnog dijaloga na koji se pozivate, a da radnici, pa ni Sindikati 3. maja, za sve navedeno nisu krivi.
Ne možete predbacivati Štrajkaškom odboru ni sindikatima da je „nastala velika šteta, te da je izvjestan gubitak ozbiljnog posla, za što će se utvrđivati odgovornost zbog nezakonitog djelovanja". Zamislite samo kako su te riječi djelovale na radnike kada su pročitali u medijima da im se u ovakvim okolnostima prijeti. Uprava Društva, neovisno tko u njoj sjedio, koja je dovela oba brodogradilišta u ovakvu poziciju, kada se poslovi gube iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec; koja je radnike dovela u situaciju da nemaju što dati jesti svojoj djeci; koja je dovela do toga da se desi egzodus stručnih radnika i iz 3. maja i iz Uljanika, utvrđivanjem njihove odgovornosti prijeti sindikatima, Štrajkaškom odboru i radnicima. Nečuveno.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ima članove i u Puli i u Rijeci i cijelo vrijeme se trudimo da tenzije trećemajaca prema Uljaniku ne zahvate i radnike. Iako u SIKD-u nismo zaboravili povijest i okolnosti u kojima je Uljanik preuzeo 3. maj, nesporna je činjenica da je iz 3. maja „nestalo" stotine milijuna i da trećemajci i bez štrajka nemaju što raditi. Oni štrajkaju i kada nema štrajka pa u ovakvim okolnostima prijetiti radnicima zaista izgleda bešćutno.
Umjesto prijetnji koje odašiljete kako dopisom tako i putem medija, možda ste mogli razmisliti da li je opravdan zahtjev radnika 3. maja da se smjeni dosadašnji direktor Maksimilijan Percan. Ako su u njega izgubili povjerenje sindikati i radnici, ako povjerenja nemaju ni jedinice lokalne samouprave, a sigurni smo ni kooperanti i dobavljači, nije li vrijeme da spomenuti podnese ostavku?
Ovu Upravu Uljanika postavili su „radnici", barem tako prikazuju članovi Nadzornog odbora koji su imenovali ovu Upravu, i upravo zbog toga smo očekivali malo više suosjećanja prema radnicima, prema njihovom nezavidnom položaju, a u koje ih je dovela Uprava. Doduše ne ova „radnička", već ona koju je postavio kapital. I, ako zaista smatrate da su njihove greške pa i kršenje zakona takvi da ih trebate tužiti, da trebate tužiti svoje radnike i svoje socijalne partnere, onda moramo samo konstatirati da ova Uprava nije nimalo radnička niti društveno odgovorna, nimalo socijalna i društveno osjetljiva. Umjesto da pokušate smanjiti animozitet između Rijeke i Pule, svojim postupanjem jaz samo produbljujete.
Iskreno se nadamo da ćete dobro razmisliti prije nego poduzmete daljnje korake. Predlažem da spustite loptu, da ova Uprava Uljanika sjedne sa Štrajkaškim odborom, sa sindikatima, da se obrati radnicima 3. maja i da ih iskreno, bez fige u džepu, informira o njihovoj budućnosti; o tome što plan restrukturiranja Uljanika donosi 3. maju; te u konačnici: da li će i kada biti isplaćen njihov rad?
Sve ostalo može samo pogoršati ionako tešku situaciju u 3. maju te odnose s matičnom tvrtkom.