Reagiranje na članak povodom najave štrajka u Buzetu

Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić reagirala je pisanim putem 28. studenog na nekoliko izjava objavljenih u članku Glasu Istre 27. studenog ove godine i od glavnog urednika istarskog dnevnika zatražila objavu. Kako reagiranje, nažalost, do danas nije objavljeno, radi prava javnosti na istinu reagiranje objavljujemo u cjelosti: 

Poštovani,
U jučerašnjem broju Glasa Istre ( 27.11.2018), na stranici 4 objavljen je članak pod naslovom: „ Hoće li Buzet postati prvi grad u kojem zaposleni u Gradu štrajkaju protiv svog gradonačelnika?". Odmah na početku članka citiraju se riječi nezavisnog gradskog vijećnika Damira Kajina koji, između ostalog navodi: ..."Vidim tu i elemente borbe za sindikalno članstvo koje je danas na djelu u Istri, a lako se može dogoditi da dio članstva Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je u javnim sustavima zaposlen po IDS-u, ocijeni ovaj nastup voditelja sindikalnog ureda Darka Vidmara napadom na IDS pa istupi iz sindikata".
Pravo je Damira Kajina da iznosi svoja mišljenja u procjene kojih se nikada ne bi upuštali, ali odbacujemo njegove insinuacije da je u aktualnim aktivnostima Sindikata i njegovog voditelja ureda Darka Vidmara u svezi s najavljenim štrajkom i prosvjedom u Buzetu moguće riječ o borbi za sindikalno članstvo. Riječ je isključivo o pravu, i isto toliko obvezi Sindikata, da se bori za interese svojih članova. Plaća je svakako primarni interes, na tragu kojeg je Gradu Buzetu bio i upućen zahtjev za povećanje plaća s obzirom na njihovu desetogodišnju stagnaciju i to nakon 6% umanjenja! Važno je također istaknuti da su prije donošenja odluke o štrajku održani skupovi radnika na kojima je odluka jednoglasno donesena. Kajinovu pretpostavka o mogućnosti da se dio članstva iščlani zbog ocjene da je „nastup voditelja Vidmara možda napad na IDS" ocjenjujemo, nažalost, politizacijom koja nikad nije imala mjesta, i neće imati, u aktivnostima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Moramo dodati da nas zaista iznenađuje iznenadni interes pojedinih vijećnika za rješavanje problema budući je, do odluke Sindikata da s problemom izađe u javnost, s njihove strane, ali i svih ostalih, vladala šutnja na sve sindikalne dopise upućene na adrese najprije predsjednika a potom i svih vijećnika Gradskog vijeća Buzeta, u pokušaju zajedničkog rješavanja problema.
U današnjem broju Glasa Istre ( 28.11.2018.) na stranicama 6 i 7 objavljen je članak „Gradonačelnik Siniša Žulić: U javnom sektoru u Buzetu bit će tehnoloških viškova. To nije prijetnja, nego činjenica". Mnogo je toga u tom tekstu izrečenog neistinitog što obvezuje na posebno reagiranje, a to će učiniti voditelj Darko Vidmar. Ipak, moram već sada reagirati na izrečene laži gradonačelnika Žulića da je Sindikat predložio da s proračuna makne šest učiteljica i učitelja u produženom boravku. To je namjerno iskrivljavanje činjenica. Istina je da je Sindikat upozorio da, sukladno zakonu, produženi boravak mora financirati osnivač, a to nije grad Buzet nego Istarska županija. Sa 650 000,00 kuna s kojima bi se time rasteretio buzetski proračun zasigurno bi se otvorio prostor da se nakon deset godina konačno radnicima buzetskih ustanova i uprave povećaju plaće. Iz nama nepoznatog razloga, nažalost, buzetski gradonačelnik osnivača Istarsku županiju kontinuirano oslobađa osnivačkih obveza, na teret građana i radnika Buzeta.

Očekujem da, sukladno Zakonu, čitateljstvo bude informirano o ovom reagiranju.
S poštovanjem,

Predsjednica
Marina Cvitić