Aneks KU u KD Kozala

kozala logo

U riječkoj komunalnoj tvrtci KD Kozala krajem prošlog tjedna ( petak, 31. svibanj) potpisan je Aneks kolektivnom ugovoru.
Poslodavac i gradonačelnik Rijeke, s kojim se prethodno razgovaralo, prihvatili su inicijativu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u kojoj se naglašavala potreba za pozitivnim pomacima prema povećanju prava radnika u smislu povećanja primanja. U tom je smjeru i išao prijedlog o povećanju koeficijenata, odnosno bodova za deficitarna i najslabije plaćena mjesta te mogućnosti povećanja plaća svim zaposlenicima kroz isplatu neoporezivog iznosa.
Prema dogovorenom svaki će radnik koji tijekom mjeseca ne odsustvuje s rada zbog privremene nesposobnosti za rad (bolovanje), dobiti novčanu nagradu, odnosno dodatak na plaću u iznosu od 416,00 kuna neto mjesečno. Ovaj dodatak počet će se isplaćivati s plaćom za lipanj. Za isplatu solidarne potpore od 2500 kuna za neprekinuto bolovanje postignut je kompromis: isplaćivat će se nakon 135 dana, a do sada je to bilo nakon 90 dana, ali je poslodavac predlagao da to bude nakon 6 mjeseci, uz argumente da radnici koji su na bolovanju 3 mjeseca i 1 dan za ta tri mjeseca ostvare veća primanja od radnika koji rade.
Kroz prijedlog izmjena Pravilnika o radu riješilo bi se povećanje plaća na najslabije plaćenim radnim mjestima, odnosno na radnom mjestu ČISTAČICA 2, na način da te radnice dobiju ugovor za radno mjesto ČISTAČICA 1, s povećanjem bodova ( pa i plaće) sa 380 na 430. Očekuje se da će ovaj prijedlog izmjena Pravilnika o radu u što kraćem roku proći savjetovanje s Radničkim vijećem te da će biti prihvaćen i na Nadzornom odboru.