Valamar: Sporazum o pravima do 31.ožujka sljedeće godine

valamar logo

Usprkos teškim uvjetima rada i kratkoći sezone radnici Valamara ispunili su očekivanja i odradili kvalitetno svoje obveze. Ni blizu očekivanja, međutim, nisu bili rezultati financijskog poslovanja, što se odrazilo i na primanja u ovoj godini, a utjecat će i na primanja u slijedećoj godini. U izuzetno zahtjevnim i dugotrajnim pregovorima koji su se vodili u travnju Sporazumom koji je u primjeni do 31.03.2021. godine dogovoreni su uvjeti za godinu dana: radnici dok rade ostvaruju punu plaću po Ugovoru o radu; za vrijeme trajanja državnih potpora (u visini 4.000,00 kuna po radniku), radnicima koji ne rade, odnosno koji su na „čekanju", isplaćivat će se naknada u visini 60% ugovorene plaće, ali ne manje od 4.250,00 kuna neto, odnosno sezonskim radnicima i stalnim sezoncima iznos od 4.250,00 kuna neto; za vrijeme trajanja Sporazuma neće se isplaćivati regres za godišnji odmor, božićnica, dar u naravi, dar djetetu, 13-ta plaća, solidarne potpore zbog bolovanja, stimulacija, naknada za pripravnost, terenski dodatak i naknada za odvojeni život; radnicima koji ostvaruju u ovoj godini pravo na jubilarnu nagradu ona će se isplatiti najkasnije do 1. travnja 2023. godine; pravo na otpremninu za odlazak u mirovinu u iznosu od tri (3) plaće ostvaruju radnici s navršenih 65 godina života, a ostali koji imaju namjeru otići u mirovinu ostvaruju pravo na 8.000,00 kuna otpremnine pa im je Sindikat uputio poziv da odgode odlazak u mirovinu do 31.03.2021; godišnji odmor za 2020. godinu za sve radnike iznosi 4 tjedna; voditeljima odjela, njihovim pomoćnicima/zamjenicima i šefovima, dok god postoji potreba rada, osigurat će se za vrijeme „čekanja" mjesečno minimalno 4 dana rada.
Sindikat kontinuiramo prati situaciju te, po potrebi, održava sastanke s poslodavcem koji je poduzeo niz aktivnosti sa ciljem da radnici budu što više radno angažirani. U tom smislu radnici će u ovom Društvu obavljati poslove koji su se u normalnim okolnostima davali vanjskim suradnicima (čišćenje, održavanje, soboslikarski radovi ...), a također su radnici angažirani u nizu drugih projekata. Dio radnika će, unatoč tome, određeno vrijeme, do početka sezone, biti na pauzi, s naknadom plaće kako je Sporazumom dogovorena. Sindikat pozdravlja što je poslodavac, usprkos poteškoćama u poslovanju, prepoznao značaj radnika te da je, unatoč potpisanom sporazumu, a za što se SIKD-u i ranije zalagao, odlučio nagraditi radnike povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Pravo na Valfresco Direkt Vaučer u vrijednosti od 400,00 kn neto pripada svim stalnim radnicima i radnicima na određeno vrijeme (tzv. cjelogodišnji radnici) koji su na dan 01.12.2020. bili u radnom odnosu u Društvu. Djelatnicima iz destinacija koje trenutno nisu pokrivene redovitom Valfresco dostavom bit će osigurana skupna dostava u određenim danima kroz prosinac, na unaprijed definiranom mjestu, a nakon što izvrše online narudžbu. Također će se novčana potpora u iznosu od 600,00 kn neto dodijeliti svim radnicima koji su na dan 01.12.2020. godine bili u radnom odnosu u Društvu. Kako navodi poslodavac, navedene potpore dodjeljuju se u znak zahvalnosti i lojalnosti kompaniji.
S obzirom da je potpuno neizvjesno kakva će biti iduća godina u pogledu epidemiološke situacije, što će bitno utjecati i na poslovanje kompanije, s aspekta sindikata, nakon isteka primjene Sporazuma o umanjenim pravima do 31.03.2021. godine, sigurno slijedi nastavak naporne borbe za prava radnika. Stoga SIKD kontinuirano apelira na potrebu većeg učlanjivanja.