Povećana vrijednost boda i produžen KU Aluflexpacka novi d.o.o

Potpisan je Dodatak kolektivnom ugovoru za „Aluflexpack novi" d.o.o. Zadar koji se primjenjuje od 01. siječnja ove godine. Društvo je to koje ima svoje pogone u Umagu, Zadru i Drnišu. SIKD okuplja članove u pogonima Umag i Zadar.
Dodatkom KU vrijednost boda povećava se za 3% te iznosi 5,08 kuna. Tijekom kolektivnih pregovora najviše se vremena razgovaralo o novom načinu obračuna stimulacije za radnike na štancama u Zadru te načinu obračuna naknade troškova prijevoza za dolazak i odlazak sa posla. U odjel štanci u Zadru uvodi se novi način praćenja proizvodnje MRS sustavom, odnosno informacijski. Takav sistem već je ranije uveden u neke druge odjele proizvodnje te se, po tim iskustvima, može se reći da dosta dobro funkcionira u praksi. Pored toga, radnicima su povećani osnovni bodovi radnih mjesta te su izjednačeni s nekim radnim mjestima koja po složenosti međusobno odgovaraju.
Kako se dosadašnji način obračuna naknade troškova prijevoza na posao i s posla temeljio i na individualnim rješenjima mimo odredbi Kolektivnog ugovora, poslodavac je tražio da se utvrdi novi način tog obračuna kroz udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta rada u kilometrima. Ponude koje je pregovarački tim poslodavca nudio nisu Sindikatu bile prihvatljive jer bi dovele do još većih razlika među radnicima. Onaj tko ima manje kilometara izgubio bi i do 2/3 sadašnje naknade, dok bi radnici s većom kilometražom dobili i duplo u odnosu na sada. Zbog toga je sindikalni prijedlog išao u smjeru više kategorija naknade po kilometru, čime se izbjegava velika disproporcija u naknadama, što je poslodavac na kraju prihvatio.
Dodatkom je trajanje Kolektivnog ugovora produženo za još dvije godine, odnosno do kraja 2022. godine. Normalno, temeljem njegovih odredbi, svaka strana potpisnica može u svakom trenutku pokrenuti kolektivne pregovore za njegove izmjene i dopune.