U Jadranu d.d. Crikvenica dogovorena materijalna prava do konca godine

Jadran
Na pregovorima sa Upravom Društva održanim 05. listopada 2022. godine, a temeljem pokrenute inicijative Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i konkretnih zahtjeva Sindikata od 22. rujna, nakon iscrpnih pregovora. sa mnogo protuprijedloga s sjedne i druge strane, dogovoreno je :
1. Sa plaćom za listopad svim radnicima isplatiti će se regres za godišnji odmor u iznosu od 50,00 kuna neto po danu godišnjeg odmora. Sezonskim radnicima isplatiti će se razmjerni dio temeljem podataka o ukupnom trajanju radnog odnosa na dan 31.listopada, a preostali pripadajući dio sa posljednjom plaćom.
2. Radnicima Društva koji nisu koristili smještaj kod poslodavca (domicilni radnici), a u radnom odnosu su na neodređeno vrijeme ili na određeno na godinu dana ili više, koji za razliku od radnika koji su smješteni kod poslodavca imaju povećane troškove, sa plaćom za studeni isplatiti će se dodatak na plaću u visini od 2.500,00 kuna. Sezonskim radnicima koji su bili u radnom odnosu kod poslodavca najmanje 3 mjeseca isplatiti će se razmjerni dio dodatka (npr. radnik koji je bio u radnom odnosu 6 mjeseci dobiti će 1.250,00 kuna).
3. Svim radnicima koji imaju dijete do 15. godine starosti i u radnom odnosu su na dan 05.prosinca isplatiti će po osnovi dara za dijete iznos od 1.000,00 kuna po djetetu.
4. Svi radnici koji budu u radnom odnosu 22. prosinca ostvariti će pravo na dar u naravi u iznosu od 400,00 kuna (za Uskrs su ostvarili pravo na iznos od 600,00 kuna)
5. Radnicima koji budu u radnom odnosu na dan 22. prosinca isplatiti će se Božićnica u iznosu od 3.000,00 kuna ako su u radnom odnosu na neodređeno vrijeme ili na godinu dana ili duže, a ostalim radnicima razmjerni dio sukladno vremenu provedenom u radnom odnosu.
Takav dogovor postignut je nakon brojnih konzultacija i zahvaljujući mnogobrojnim argumentima, te čvrstim stavovima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a kojeg su podržavali i kolege iz STUH-a. Unatoč tome što se ovim isplatama probija planirani budžet, izraženo je zadovoljstvo postignutim dogovorom jer to radnici i zaslužuju za svoj angažman tijekom sezone.
Materijalna prava za 2023.godinu
Iako nas u 2023. godini očekuje neizvjesnost koja će biti determinirana s nestabilnim ekonomskim pokazateljima gdje ne postoje naznake smanjenja, ili barem stagnacije inflacije i troškova života s jedne strane te s druge strane tržištem energenata koje je još uvijek nestabilno, sindikati i Uprava, složili su se da je potrebno već sada razgovarati o cijeni rada za sljedeću sezonu, odnosno o materijalnim pravima radnika.
U tom smislu Uprava je izrazila spremnost povećati osnovicu za obračun plaće od 1. svibnja iduće godine, razgovarati o korekciji određenih koeficijenata, te isplatiti maksimalni neoporezivi iznos (dio tijekom ljetnih mjeseci, a dio koncem godine), ali u ljetnim mjesecima (od lipnja do rujna) i utvrditi iznos minimalne plaće koja bi se isplaćivala radnicima.
Obzirom na činjenicu da će do početka iduće sezone primanja radnika biti znatno manja u odnosu na primanja do konca godine, predsjednica SIKD-a je predložila da se svim radnicima u radnom odnosu, neovisno da li fizički rade od siječnja pa do početka sezone isplaćuje paušalna naknada za prehranu u neoporezivom iznosu. Isplatom ove naknade, radnicima bi se značajno pomoglo u periodu koji će za njih biti iznimno izazovan jer će primati plaću bez dodataka za sezonu, a troškovi života se zasigurno neće smanjivati već se očekuje daljnji porast.
O navedenim prijedlozima, socijalni partneri će započeti pregovore sredinom studenog, do kada bi trebala biti poznata i minimalna plaća RH, a koja će utjecati i na smjer i konačne rezultate pregovora.