POVEĆANA MATERIJALNA PRAVA RADNIKA MONTE GIRO d.o.o. Pula

Monte Giro
Na Gradskom groblju u Puli 05.09.2023. godine potpisan je drugi aneks Kolektivnog ugovora za komunalno društvo Monte giro d.o.o. kojim se ponovno povećavaju materijalna prava radnika. Osnovica za obračun plaće radnika sa dosadašnjih 3.900,00 kuna, odnosno 517,62 €, povećava se na 540,00 €, te se povećavaju i koeficijenti svih radnih mjesta. Stalni mjesečni dodatak povećat će se sa 92,91 € na 150,00 € mjesečno, kao i naknade za pripravnost i dežurstva radnika Monte Gira.
To su najbitnije stavke drugog aneksa Kolektivnog ugovora za radnike Monte Gira d.o.o. Pula kojeg su potpisali Darko Bijelić - direktor Monte Gira, i Marina Cvitić - predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Dogovor je to kojim su zadovoljni sindikat i radnici te Grad Pula koji je osnivač i vlasnik ovog Društva, a cilj dogovora je bio zadržavanje standarda radnika uslijed visoke inflacije i značajnog povećanja troškova života u proteklom periodu.
Direktor Monte Gira Darko Bijelić istaknuo je da je veoma zadovoljan zalaganjem svih svojih radnika te da je svjestan da je ekonomska situacija teška, osobito u doba kad su cijene hrane i osnovnih životnih potrepština sve veće. Pogrebnička djelatnost nije lijepa, i naši djelatnici su svakodnevno svjedoci tužnih sudbina naših sugrađana. Sve manje mladih se odlučuje na rad u toj sferi djelatnosti, te je iz tog razloga posebno ponosan na svoje radnike, i naposlijetku zadovoljan provedenim kolektivnim pregovorima kako bi se materijalna prava radnika povećala. Posebno se zahvalio na brzini i razumijevanju u kolektivnim pregovorima predstavnicima Grada Pule koji su također pokazali izuzetnu socijalnu osjetljivost u ovom teškom ekonomskom razdoblju.
Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije je istaknula kako je u ovim izuzetno teškim vremenima cilj socijalnih partnera bio povećati materijalna prava radnika, kako bi se doskočilo stalnom porastu cijena. Činjenica je da se je socijalni dijalog dobar, što se reflektira i kroz dobre međuljudske odnose u tvrtki. Rad radnika se cijeni, a primjetna je i smjena generacija, s obzirom na to da su mnogi od djelatnika stekli uvjete za umirovljenje u proteklom periodu. Predsjednica Sindikata se nada da će se odličan socijalni dijalog između Sindikata i poslodavca nastaviti i dalje, na korist radnika koji su najbitniji čimbenik kvalitete u javnim i komunalnim djelatnostima, što je izuzetno bitno i za građane.