Sindikat pokrenuo nove pregovore za JVP Umag

vatrogasci umag

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je inicijativu za nove kolektivne pregovore u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag, za koju je Upravno vijeće, 19. studenog, bilo donijelo odluku o otkazivanju Kolektivnog ugovora.
Otkazivanje je, na iznenađenje sindikalne strane, uslijedilo bez obavijesti u tijeku samih pregovora, u kojima je poslodavac predlagao smanjivanje plaća umaških vatrogasaca, po izračunu Sindikata za oko 25%, što sindikalni pregovarači nisu prihvatili.
Osim javno izraženog sindikalnog nezadovoljstva takvim postupkom, da je riječ o lošem potezu kojim se, navodno zbog financijskih razloga, zapravo napušta kvalitetan sustav jednakosti vatrogasaca koji je u istarskim gradskim postrojbama bio prisutan više od deset godina, upozorio je javno i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, a bez uspjeha bili su i pokušaji učinjeni s razine Župana, o čemu su na sastanku s njime i predsjednikom Vatrogasne zajednice Valterom Drandićem predstavnici Sindikata bili informirani 24. studenog. Upravno vijeće, nažalost, nije odstupilo od namjere da posegne za krajnjim sredstvom i da otkaže Kolektivni ugovor, što je među vatrogasce ove postrojbe unijelo veliko nezadovoljstvo pa čak i spremnost na radikalnije suprostavljanje o kojem predstoje razgovori. U međuvremenu, Sindikat će pokušati spriječiti drastično rezanje prava umaških vatrogasaca predlaganjem novog Kolektivnog ugovora. Inicijativa s prijedlogom početka pregovora 9. prosinca predana je 28. studenog.