Novi list: Sistematizacija u LRH dovela do novih otkaza i smanjenja plaća

liburnija palma

Sada su, pak, 27-ici radnika ponuđeni novi ugovori s 40 posto manjom plaćom za isti posao, istakla je Marina Cvitić , predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) na današnjoj press konferenciji održanoj u Rijeci

RIJEKA "Naša bojazan da će sistematizacija radnih mjesta koja je u travnju donijeta u Liburnia Riviera Hotelima (LRH) dovesti do novog viška radnika obistinila se. Već tada je bilo govora o zbrinjavanju viška od 87 zaposlenih, no uspjeli smo osporiti taj potez poslodavca obzirom da nije poštivao zakonsku proceduru. Upozoravali smo i gradonačelnika Opatije koji je na kraju zasluge prispisao sebi te navodno dogovorio s predstavnicima LRH da se program zbrinjavanja viška ljudi neće provoditi. Međutim, činjenica je da od tada nešto više od 30 radnika napustilo firmu jer im je uručen otkaz zbog osobno uvjetovanih razloga, s obrazloženjem da nisu u mogućnosti posao obavljati kako se od njih očekuje.

Sada su, pak, 27-ici radnika ponuđeni novi ugovori s 40 posto manjom plaćom za isti posao", istaknula je Marina Cvitić , predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) na današnjoj press konferenciji održanoj u Rijeci pod imenom Povodom 170 godina opatijskog turizma, radnicima LRH "čestitke" s otkazima. Pressici su prisustvovali i Bruno Bulić , predsjednik SIKD-a, Vitomir Trabonjača , predsjednik Radničkog vijeća LRH i član povjereništva SIKD-a u LRH Vili Jeletić .

Još u proljeće na web stranici Grada Opatije objvljeno je kako se gradonačelnik usuglasio s predstavnicima poslodavca o tome da je interes lokalne zajednice da se restrukturiranje provodi na socijalno odgovoran način te da će se "u slučaju potrebe Društva i interesa postojećih radnika za odlaskom, istima ponuditi stimulativna otpremnina".
- Odlazak nije interes zaposlenih. Takve izjave gradonačelnika upućivale su da će se zbrinjavanje temeljiti na dobrovoljnosti radnika, u što smo, zbog loših dotadašnjih iskustava s ovim poslodavcem, sumnjali. Međutim, na naša upozorenja tada nitko nije reagirao, ni predstavnici poslodavca ni gradonačelnik Dujmić. Znači da su i jedni i drugi svjesno obmanjivali javnost, istakli su u SIKD-u.

Sindikalisti su ukazali kako se radnicima nude osobno uvetovani otkazi uz stimulativne otpremnine od 50 posto samo zato da ne pristanu na taozvani poslovno uvjetovani otkaz koji podrazumijeva da poslodavac na isto radno mjesto ne može šest mjeseci nikoga zaposliti. Uvećana otpremnina, koja u prosjeku iznosi 70.000 kuna, bila je tek razlog više da odu jer, kako im je rečeno, takvu priliku više neće imati. Sidnikalisti su ukazali da su, u strahu da bi mogli dobiti otkaz, tim više što su im se u razgovorima spominjale i vadile iz naftalina nekakve opomene, radnici takve odluke prihvaćali.

- Radničko je vijeće reagiralo na otkaze i ponuđene nove ugovore s daleko slabijim uvjetima, te upozorilo poslodavca da je prekršio zakonom propisanu proceduru jer se radi o kolektivnom višku radnika. Međutim, glavni pravni savjetnik, zadužen za komunikaciju s Radničkim vijećem, odgovorio je kako poslodavcu nije u interesu otkazivanje ugovora o radu i da nema viška radnika pa prema tome nije bio ni dužan provesti proceduru savjetovanja vezano za kolektivni višak zaposlenih. Istovremeno osoba zadužena ispred poslodavca za komunikaciju s radnicima, poziva radnike i nagovara ih da ne prihvate nove izmijenjene ugovore nego otkaz i otpremninu jer bi, eto, druge godine opet mogli biti na listi viška, istaknuto je na pressici. Cvitić je također kazala kako tvrtka iznimno dobro radi što dokazuje i povećanje dobiti u troznamenkastim postocima, dok istovremeno pokreće inicijativu za izmjenu kolektivnog ugovora gdje se želi radnicima smanjiti materijalna prava koja bi trebala biti čak i manja od kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo. Ujedno je pozvala Državni inspektorat, koji je već utvrđivao nepravilnosti, da preispita odluke o otkazu, čijenicu da Radničko vijeće više od godine dana ne dobiva zakonom garantirane podatke, praksu da se radnici moraju odjaviti, na evidenciji radnog vremena, a onda ostati na poslu, da se više puta ne poštuje dnevna stanka te radi duže od dozvoljenog. Od riječke područne službe HZZO-a, pak, je zatražila da preispita kakve su to odluke o osobno uvjetovanom otkazu, koji se u suštini daju temeljem medicinske dokumentacije o primjerice invalidnosti, ako se radi o još radno aktivnim osobama kojima HZZO potom traži drugi posao.

Upitni Dani hrvatskog turizma

O stanju u LRH sindikalisti su izvijestili i ministra turizma Darka Lorencina, kao i direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomira Ivičića te ih, kazali su, začuđuje odluka da ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održe upravo u Opatiji.- Takve poslodavce, koji ne doprinose razvoju turizma, koji se ponašaju socijalno neodgovorno i koji su sami sebi dovoljni, treba zaobilaziti i ignorirati, a ne im još davati priliku da zarade na takvim manifestacijama, istakli su u SIKD-u.

- Ovo je dno dna socijalnog dijaloga i tako nešto nismo vidjeli ni u jednoj turističkoj tvrtki u kojoj imamo članstvo, kazao je, pak, Bulić, te dodao kako "kao što oni stvaraju nesigurnost radnika i njihovih obitelji, treba uzvratiti istom mjerom". Radnici bitrebali shvatiti da se mogu oduprijeti još samo radikalnim aktivnostima jer nitko nije siguran, ni radnici ni rukovodeći kadar. Inače, od preuzimanja Liburnije od strane SN Holdinga broj zaposlenih je pao s oko njih 680 na aktualnih oko 370 radnika.