Glas Istre Povećanje plaća za one s malim primanjima - neznatno

zavarivac autogeno

Radnici bi već u prosincu mogli primiti nešto veće plaće, i to zbog povećanja neoporezive osnovice s 2.200 na 2.600 kuna. Povećanje osnovice za 400 kuna moglo bi pojačati plaće oko 1,2 milijuna radnika, a podizanje granice za naplatu stope od 40 posto donijet će nešto više novca za njih 150 tisuća, opetovano se ovih dana moglo čuti iz Vlade. To će, najavljuje se, pokrenuti val potrošnje potreban za izvlačenje države iz krize, jer će građani raspolagati s više novca nego ranije.

No, je li doista tako? Hoće li radnici na vlastitim plaćama osjetiti porezno rasterećenje ili će i ovoga puta poslodavci taj "novčani efekt" elegantno pospremiti u vlastiti džep? Porezno rasterećenje osjetit će, naime, radnici koji su ugovorili bruto iznos plaća, dok onima s ugovorenim netom nitko osim poslodavca ne može garantirati da će dobiti nešto veću plaću. Među poslodavcima dosta je i onih koji su, uz osnovni, uveli i tzv. varijabilni ili stimulativni dio plaće, koji često ovisi o subjektivnoj procjeni nečijeg rada, pa radnici ni danas nisu sigurni koliko će zaraditi određeni mjesec, a kamoli sutra, kada stupe na snagu zakonske izmjene.

Jedna od tvrtki koja, uz osnovni, isplaćuje i varijabilni dio plaće, jest pulsko brodogradilište Uljanik, odakle do jučer nismo dobili odgovor na pitanje hoće li plaće rasti.

Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Pulu i sindikalni koordinator u Uljaniku, kaže da

Je općenito, na razini tvrtki u kojima ovaj sindikat djeluje, manje-više u svim kolektivnim ugovorima utvrđen bruto iznos.

- No, gotovo nigdje ne znači da je to cijeli dio plaće, uvijek postoje neke varijable, pa bi se u teoriji moglo desiti ovo što govorite. Ne mogu pretpostaviti da će se to i dogoditi, međutim, nema nikakvih pokazatelja, osim političkih govora, da će to stvarno imati pozitivan učinak na plaće. Dapače, kada gledate stvari sa stajališta slabo plaćenih radnika i, s druge strane, jedne dobro plaćene strukture, ispada da ta odluka ustvari ide na ruku onima koji zarađuju dosta, a vrlo simbolički ili gotovo ništa neće donijeti ljudima koji jedva spajaju kraj s krajem, kaže Kutlača. O varijabilnom dijelu plaće kaže da u pravilu ovisi o proizvoljnoj ocjeni kvalitete i količine nečijeg rada, i tu uvijek postoji sumnja u subjektivnu ocjenu i različita mjerila.

- No, ako nemate čvrsto zacrtana mjerila, ne možete niti dokazati tu sumnju. Kada se rad procjenjuje po osobnom mjerilu, postoji mogućnost manipulacije i siguran sam da u Uljaniku toga ima, iako ne mogu reći da je to namjera ili težnja Uprave, već prije određenih nižih rukovoditelja koji to koriste. To smo puno puta pokušavali, a pokušavat ćemo i dalje ograničiti ili onemogućit nekim zacrtanim pravilima ili mjerilima, iako to, nažalost, ide vrlo teško. Općenito, ne vjerujem da će radnici koji kući nose plaću s mjesecom kad se to počne primjenjivati, primijetiti razliku, smatra Kutlača.

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta, podržava porezne novine.

- Podržavamo bilo kakvo rasterećenje troškova. Bitno je ima li radnik ugovorenu bruto ili neto plaću. Većina poslodavaca isplaćuje bruto i svaki će radnik dobiti veću plaću, u iznosu koji mu pripada.

Ako radnik dobiva neto plaću, stvar je poslodavca hoće li mu u skladu s poreznim rasterećenjem povećati plaću. Postoje menadžeri s ugovorenom neto plaćom od, recimo, 10.000 kuna i na poslodavcu je odluka hoće li smanjiti svoje troškove zbog smanjenja poreza ili će nešto dati i radniku. U Tehnomontu će plaće rasti, a svi koji su na bruto plaći, a to je većina, dobit će pripadajući dio. Dakle, koliko se oslobodi poreza, toliko će rasti i plaća, kaže Deranja.

Pitanje o povećanju uputili smo i Adrisu, no nismo dobili odgovor, dok iz Valamar Rivijere vele da podržavaju izmjene Zakona o porezu na dohodak jer će one izravno utjecati na porast neto plaća.

- To je dobra vijest za radnike, ali i pozitivan impuls za gospodarstvo u cjelini jer se ovime potiče potrošnja, iako ne rasterećuje poslovne subjekte u pogledu ukupnih troškova rada i davanja. Neto plaće radnika u Valamar Rivieri porast će u skladu s povećanjem neoporezive osnovice, sve sukladno Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o radu te važećem Kolektivnom ugovoru jer su plaće naših radnika ugovorene u bruto iznosu. Prosječna plaća u Valamar Rivieri u rangu je prosječne plaće ostalih značajnih turističkih tvrtki u Hrvatskoj, a konkretna povećanja neto plaća radnika nakon zakonskih izmjena ovisit će o izračunu koji uzima u obzir više komponenti - osobni odbitak, stopu prireza te odgovarajuće porezne stope ovisno o visini osnovice na koju se obračunava porez na dohodak, kaže Deana Stipanović, voditeljica službe za odnose s javnošću Valamar Rivijere