Glas Istre Valamar Riviera prva podigla plaće za iduću godinu

kuharica pasta

Zaposlenici Valamar Riviere dobit će božićnicu od 1.300 kuna

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije jučer je s upravom porečke turističke tvrtke Valamar Riviera potpisao dodatak Kolektivnom ugovoru kojim se plaće radnika od početka studenog ove godine povećavaju za 1,5 posto, a od 1. lipnja iduće godine za dodatnih 1,5 posto. Najniža osnovna plaća, za koeficijent 1 koja se množi pripadajućim koeficijentom, iznosit će 3.471,85 kuna.

- Iako je postotak povećanja plaće naizgled mali, u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije izražavamo zadovoljstvo postignutim dogovorom. Prije svega jer su zaokruženi pregovori za materijalna prava u 2014. godini, ali i dogovorena plaća za 2015. godinu, čime je Valamar Riviera postala prva kompanija u turističkoj djelatnosti koja je dogovorila povećanje plaća i za narednu godinu. Osim povećanja plaće, socijalni partneri su dogovorili i druga materijalna prava za 2014. godinu, a to je božićnica u iznosu od 1.300 kuna koju će dobiti svi zaposleni 1. prosinca ove godine, uključujući i preko 1.000 sezonskih radnika, kaže Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam pri SIKD-u.

Dogovorena je i isplata dara u naravi u visini neoporezivog iznosa od 400 kuna, a radnicima koji ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine. Isplatit će se i 600 kuna po djetetu. U listopadu je, u skladu s Kolektivnim ugovorom, radnicima isplaćen i regres za godišnji odmor u visini 52 kune po danu godišnjeg odmora, a s plaćom za mjesec srpanj i jednokratni dodatak na plaći u iznosu od 300 kuna.

- U situaciji kada se, u širem, ali i bližem okruženju, sindikalne aktivnosti svode na borbu za isplatu neisplaćenih plaća, očuvanje radnih mjesta ili zadržavanje postojećih materijalnih prava, ovakvi dogovori pružaju optimizam u bolju budućnost. Iako često u SIKD-u naglašavamo da se od turizma ne može živjeti 12 mjeseci, ipak je to jedina gospodarska djelatnost koja ostvaruje dobre poslovne rezultate, koja zapošljava veliki broj radnika, koja puni državni proračun i u kojoj se plaće radnika povećavaju iz godine u godinu. Valamar Riviera kao najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja prolazi proces restrukturiranja pokazala je da, osim u veličini, može biti i prva po socijalnom dijalogu, tvrdi Cvitić. U SIKD-u očekuju da ćemo i s novom Upravom, kao što su i s dosadašnjom, nastaviti dobar socijalni dijalog u cilju unapređenja položaja radnika. (B. B.)