Večernji list Veće plaće za radnike porečkog Valamar Riviere

porec riva1

Dogovorena je i isplata dara u naravi u visini neoporezivog iznosa (400 kuna), a radnicima koji ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine starosti, isplatit će se i 600 kuna po djetetu
U utorak je u sjedištu porečkog Valamar Riviera između uprave Društva sindikata potpisan aneks lolektivnom ugovoru kojim se plaće radnika od 1. studenoga povećavaju za 1,5 posto, a od 1. lipnja 2015. godine a dodatnih 1,5 posto. Najniža osnovna plaća, za koeficijent 1 koja se množi pripadajućim koeficijentom, iznosit će 3.471,85 kuna, stoji u priopćenju koje potpisuje Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarenra i Dalmacije.

Iako je postotak povećanja plaće naizgled mali, u SIKD-u izražavaju zadovoljstvo postignutim dogovorom. "Prije svega jer su zaokruženi pregovori za materijalna prava u 2014. godini, ali i dogovorena plaća za 2015. godinu, čime je Valamar Riviera postala prva kompanija u turističkoj djelatnosti koja je dogovorila povećanje plaća i za narednu godinu. Osim povećanje plaće, socijalni partneri su dogovorili i druga materijalna prava za 2014. godinu, a to je božićnica u iznosu od 1.300 kuna koju će dobiti svi zaposleni 1. prosinca 2014. godine, uključujući i preko tisuću sezonskih radnika. Dogovorena je i isplata dara u naravi u visini neoporezivog iznosa (400 kuna), a radnicima koji ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine starosti, isplatit će se i 600 kuna po djetetu. U istopadu je, u skladu s Kolektivnim ugovorom, radnicima isplaćen i regres za godišnji odmor u visini 52 kune po danu godišnjeg odmora, a s plaćom za mjesec srpanj i jednokratni dodatak na plaći u iznosu od 300 kuna.

U situaciji kada se, u širem, ali i bližem okruženju, sindikalne aktivnosti svode na borbu za isplatu neisplaćenih plaća, očuvanje radnih mjesta ili zadražavanjem postojećih materijalnih prava , ovakvi dogovori pružaju optimizam u bolju budućnost. Iako često u SIKD-u naglašavamo da se od turizma ne može živjeti 12 mjeseci, ipak je to jedna gospodarska djelatnost koja ostvaruje dobre oslovne rezultate, koja zapošljava veliki broj radnika, koja puni državni proračun i u kojoj se plaće radnika povećava iz godine u godinu. Valamar Riviera kao najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja prolazi proces restrukturiranja pokazala je da, osim u veličini, može biti i prva po socijalnom dijalogu. U SIKD-u očekujemo da ćemo i s novom Upravom, kao što smo i s dosadašnjom, nastaviti dobar socijalni dijalog u cilju unapređenja položaja radnika", navode u priopćenju.