iPress Sud potvrdio da je štrajk u Herculanei bio zakonit, SIKD proziva gradonačelnika Miletića

miletić pometac

PULA - Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Puli kojom je odbijena žalba Pula Herculanee i potvrđena presuda Općinskog suda u Puli okončan je petogodišnji sudski spor koji je započeo tužbom Pula Herculanea protiv Sindikata Istre i Kvarnera i SSKH kao organizatora, po njenoj tužbi, nezakonitog štrajka 2009. godine.

S presudom koja je potvrdila da su tuženi organizatori štrajka poštovali Zakon SIKD je upoznat proši tjedan, javljaju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Iako je ova presuda trebala biti smjernica i drugom gradskom poduzeću, Pulaprometu, da preispita svoj postupak pokrenutog utuživanja SIKD-a (tada SIK-a) za nezakonito organiziranje štrajka solidarnosti u Pulaprometu, nažalost, poziv za ročište 3. veljače po tužbi Pulaprometa Općinskom sudu u Puli, po ocjeni SIKD-a produbljuje pitanje neodgovornog trošenja javnog novca građana Pule, na koje ovaj Sindikat stalno upozorava, navode u Sindikatu.

Sindikat stoga poziva gradonačelnika, u svojstvu najodgovornije osobe Grada bez koje se u ovom Gradu ništa ne dešava, da prestane preko komunalnih poduzeća nepotrebno trošiti novac građana Pule na sudske sporove protiv sindikata. To nije samo neodgovorno bacanje novca građana, već i sramota Grada. Sramota je i svih onih istarskih gradova koji su u vrijeme štrajka u Puli natjerali radnike svojih komunalnih poduzeća da dođu u Pulu i budu štrajkbrejkeri. Je li im taj posao bio plaćen – ne znamo, ali temeljem ove presude sigurno im to neće platititi Sindikat, kao što im je prema našim saznanjima rečeno iz Pule. Nažalost, po svemu sudeći, sve će to opet platiti građani.

SIKD javno postavlja sljedeća pitanja:

U medijima je objavljeno da će ukrašavanje Grada platiti Grad, Turistička zajednica i komunalna poduzeća. Nije rečeno s kojim će iznosom tko sudjelovati, ali to je manje bitno. Važnije je:

Na temelju kojih propisa, čijih odluka će komunalna poduzeća financirati blagdansko ukrašavanje Grada? Navodno će se to rješavati donacijama tih poduzeća ?! Jesu li ta komunalna poduzeća planirala sredstva za te namjene? Zašto Grad, kad se odlučio da je „pametnije" kupiti novu opremu nego krpati staru, u donošenju Rebalansa 30.10.2014. nije povećao stavku za ukrašavanje za koju je predvidio 330.000 kuna u Programu održavanja komunalne infrastrukture? Ako komunalna poduzeća imaju novca za ukrašavanje koje nije predmet njihove djelatnosti i usluge građanima, ovaj Sindikat može samo zaključiti da ima prostora za preispitivanje previsokih cijena usluga koje plaćaju građani, a naravno i preniskih cijena rada onih koji tamo rade.

S obzirom na stanje u Puli u kojoj je glamour – najveće novogodišnje lopte u Europi, božanstvena rasvjeta, skupi koncerti i sl., ispred životnih potreba građana, koji ne mogu skrpati kraj s krajem, za čiju djecu nema novca za školske knjige, koji nemaju kamo smjestiti svoje starije – Sindikat poziva gradonačelnika da dobro razmisli o tome nisu li njegove mogućnosti ispod razine stvarnih životnih potreba ovog Grada i njegovih građana, zaključuju u SIKD-u. (iPress)