Regional Express Apel gradskim vijećnicima da u ponedjeljak ne zaborave tko ih je birao

bulic uuredu

KONFERENCIJA ZA TISAK SINDIKATA ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE
Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije dao je do znanja gradskim vlastima tko ih je birao i što bi trebali napraviti u ponedjeljak 15. prosinca na 12.. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, a njihov stav u cijelosti donosimo:

''Smanjenje plaće radnicima u gradskoj upravi i gradskim poduzećima, veliko povećavanje prireza na porez i povećanje cijene dječjih vrtića za roditelje su mjere kojima gradski čelnici namjeravaju anulirati učinke promijenjenog Zakona o porezu na dohodak. Nigdje ni riječi o tome da će i oni nešto štedjeti; upravo suprotno: jasno se kaže kako se proračun neće smanjivati, znači nema štednje. Obzirom na činjenicu da je to obznanjeno, a da je sjednica Gradskog vijeća, na kojoj bi se o tome trebalo raspravljati i odlučivati, sazvana za ponedjeljak (15. prosinca) i obzirom na činjenicu da su već zatražene izmjene kolektivnih ugovora gradskih poduzeća s namjerom smanjivanja plaća, vrlo je jasno kako gradski čelnici nimalo ne drže ni do građana, ni do vlastitih zaposlenika pa čak ni do mišljenja i stavova gradskih vijećnika.

Podsjećamo gradske vijećnike da oni u Vijeću predstavljaju građane i tražimo da se te mjere ne prihvate. Sindikat nije protiv zajedničkog prevladavanja kriza, ali treba nas uvjeriti da je učinjeno sve da se kriza prevlada na drugi način, a ne s „rukama u džepovima građana", bez kojih ne bi ni bilo gradskih uprava. Neka se jasno kaže koji će to vitalni projekti propasti, što se neće realizirati, kojih i kolikih nenamjenskih sredstava će se gradska vlast odreći prije nego od građana zatraži da snose njihov teret. Ništa od toga nismo čuli. Gradska vlast očito smatra da je normalo ništa ne žrtvovati i nigdje ne štedjeti nego uzeti od građana koliko treba i kad treba. Štoviše, najavili su da će nove mjere, očigledno ponovo na teret građana, slijediti na proljeće ukoliko ove ne budu dovoljne!

Pozivamo gradske vijećnike da ne misle stranačkom glavom već prije svega svojom, da postave sva ova pitanja, da insistiraju na odgovorima, da se sjete tko ih je ( građani ) birao na funkcije vijećnika i da odbiju prijedloge mjera. Također pozivamo sve radnike gradskih poduzeća da razmisle što su sve spremni poduzeti u zaštiti svojih prava i životnih uvjeta koji su za veliki dio njih ionako ispod prosjeka i razine u koju nas nastoje uvjeriti. Očigledno je da nas oni koji vode ovaj Grad građane smatraju prvenstveno i tek izvorom financija, a ne subjektima kojima bi upravo oni trebali biti na usluzi''. Rex