Glas Istre Kutlača: Vijećnici, glasajte protiv povećanja prireza

rajko nakonferenciji

z Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije apeliraju na pulske vijećnike da u ponedjeljak, kada se održava sjednica Gradskog vijeća, "ne zaborave tko ih je birao". U Sindikatu su, naime, nezadovoljni jer je povećanje prireza sa 7,5 na 12 posto i poskupljenje vrtića sa 650 na 690 kuna objavljeno prije nego što je te odluke donijelo Vijeće koje zasjeda u ponedjeljak. Također su nezadovoljni zbog najave smanjenja plaća za 10 posto u komunalnim gradskim tvrtkama.

Vlastela šalje poreznike

- Istovremeno se na proljeće najavljuju nove mjere ukoliko ove ne poluče rezultat. To me podsjeća na odnose u srednjem vijeku: kada nešto pofali, vlastela pošalje poreznike, a usput otmu kakvu zgodnu curu, no potonjeg se danas ne moramo bojati, u tome je razlika. Smeta nas što je smanjenje plaća najavljeno prije nego što se o tome pregovaralo sa sindikatima. To omalovažava i gradske vijećnike i socijalne partnere i radnike tvrtki u vlasništvu Grada. SIKD nije protiv zajedničkog prevladavanja krize, ali netko bi morao pokazati i dokazati koji su to vitalni projekti ugroženi, što se neće uspjeti ostvariti, pa ako je sve poduzeto, tek se onda može razmišljati o participiranju građana u prevladavanju krize.

Dapače, vrlo je jasno rečeno da se proračun u 2015. neće smanjivati. Pa dajte prvo štedite kod sebe, pa tražite solidarnost, kazao je Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda SIKD-a.

Koristiti sve mogućnosti

Kutlača je pritom podsjetio gradske vijećnike da su ih građani birali kako bi predstavljali upravo njih, građane. Ovom prilikom, rekao je, od vijećnika očekujemo da spriječe daljnje osiromašenje građana koji teško žive, a da istovremeno nema objašnjenja za poskupljenje. Pozvao je vijećnike da glasaju protiv ovih mjera sve dok Grad ne iskoristi sve mogućnosti ušteda.

- Apeliramo na radnike tvrtki čiji je osnivač i suvlasnik Grad da preispitaju svoju spremnost na zaštitu vlastitih prava, rekao je Kutlača te podsjetio da je ovaj sindikat većinski u komunalnim tvrtkama, dok u Gradu nemaju članova.

Komentirajući izjavu ministra Lalovca "ne mogu oni toliko dignuti cijene koliko mi možemo smanjiti porez", Kutlača je rekao da je to isto kao kad neradnik kaže "ne mogu me toliko malo platiti koliko malo mogu raditi". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)