istarski.hr SIKD na kraju 2014. godine: Nastojali smo iznositi probleme usprkos žgambetama

bruno na konferenciji

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije održao je 22. prosinca konferenciju za novinare na kojoj podvukao crtu ispod svoje ovogodišnje aktivnosti.

Najznačajnijim događajem u organizacijskom smislu U SIKD-u su ocijenili promjenu imena, odnosno dodavanjem svom imenu Dalmacije, čime je potvrdio svoj program snažnijeg i organiziranijeg djelovanja na cijeloj jadranskoj obali. Do sada se veći angažman na području Dalmacije uglavnom pokazao kroz nekoliko novih podružnica u turističkoj djelatnosti, ali ističu da njihovi ciljevi nisu usmjereni samo na članstvo iz turizma, nego i na članove iz drugih djelatnosti koje tradicionalno „pokriva" SIKD, a to su komunalna poduzeća, brodogradnja, predškolski odgoj i socijalna skrb. Dosadašnji kontakti u Dalmaciji, na temelju izraženog interesa potencijalnog članstva, ukazuju da će tamo imati dosta posla. U programu za 2015. godinu imaju otvaranje urede u Splitu i Zadru.

Novi Zakon o radu će svima zakomplicirati život

Novi Zakon o raduu SIKD ocjenjuju negativno i smatraju da će promjene i niz novih nedorečenosti koje je donio još više zakomplicirati život sindikatima, poslodavcima, radnicima i pravosuđu. Sa žaljenjm konstatiraju da je njime potvrđeno da se najgore promjene za radnike i njihova prava događaju upravo u vrijeme vlada koje se nazivaju socijaldemokratskim, pa bi kao takve trebale promovirati socijaldemokratske vrijednosti socijalne države i društva, a one umjesto toga, s opravdanjem „pravednog" i jedinog ispravnog tržišnog sustava, ustoličuju najgori neoliberalizam. Posljedicama toga su uništeni stupovi društva – gospodarstvo i zdravstveni i mirovinski sustav te rasprodaja „onog što je još preostalo nakon dvadesetogodišnje pljačke onog što su generacije stvarale, a čega je očigledno bilo dosta". Za razjedinjenu sindikalnu scenu i nepostojanje socijalnog dijaloga vele da nisu slučajnost koja pogoduje svim razinama vlasti i upravljanja – od općinske, gradske, županijske do nacionalne te da je socijalno partnerstvo je i dalje floskula bez pokrića.

Nepotrebno se troše novci građana

Zadovoljni su što je nakon pet godina sudovanja pravomoćnom sudskom presudom u korist Sindikata okončan spor u kojem je pulska Herculanea pod pritiskom osnivača Grada Pule odnosno gradonačelnika tužila Sindikat za nezakoniti štrajk 2009. godine, pokrenut zbog neisplaćivanja božićnice radnicima. Žale što, premda je jasno da se na neodgovoran način nepotrebno troše novci građana, tu nije kraj jer nakon Herculanee, drugi gradski komunalac, Pulapromet, usprkos gubicima koje im stalno mora sanirati Grad odnosno građani, ne odustaje od istovjetne tužbe, za koju je ročište zakazano u veljači.

SIKD poručuje da je usprkos „žgambetama" na svakom koraku, bilo od poslodavaca, bilo od politike u javnosti uvijek nastojao iznositi probleme. Uz zahtjeve za inspekcijskim nadzorima nadležnim institucijama, radi zaštite interesa kako radnika tako i društva, Vladi RH, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom upućeno je više pisama s apelima i upozorenjima na probleme u tvrtkama koje su se našle u stečajnim ili predstečajnim problemima ili su bile izložene štetnim procesima restrukturiranja temeljenim najviše na otpuštanju radnika. Tako je SIKD bio uključen u rješavanje problema Novog Resorta i Hotela Novi, Cluba Adriatic, Uljanika TESU, 3. Maja, 3.maja TIBO, MID-a, Liburnia riviera hotela i Jadrana Crikvenice, koji je uspješno izašao iz stečaja