slobodnadalmacija.hr Sindikat: Pogrebnička djelatnost od javnog je interesa

Pogrebnička djelatnost od javnog je interesa i kao takva mora ostati isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Gubitak radnih mjesta, problemi oko nelojalne konkurencije, poslovanje bez nadzora te potpuni kaos u evidenciji pokojnika, sve to su moguće posljedice usvajanja Zakona o pogrebničkoj djelatnosti – poručili su u utorak predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) s konferencije za novinare u Splitu.

Na sjednici Hrvatskog sabora početkom prosinca prihvaćen je prijedlog navedenog zakona, temeljem kojeg pogrebništvo postaje tržišna djelatnost. SIKD od saborskih zastupnika zahtijeva da, kada se konačni prijedlog Zakona o pogrebničkoj djelatnosti uputi na glasanje, on bude povučen iz procedure.

– Ovaj Zakon je tipičan zakon mafije, jer san svakog mafijaša je da novac iz javnog sektora strpa u privatni džep! – kazao je Bruno Bulić, predsjednik SIKD-a.

– Ne smijemo dopustiti da netko pokušava stvarati svoju sreću na tuđoj nesreći. U neke strukture društva se ne dira i potpuno je nelogično da je taxi prijevoz ograničen koncesijama, a pogrebnička djelatnost se u potpunosti otvara tržištu. Sve što o ovom pitanju govori ministar poduzetništva Gordan Maras je laž jer nije točno da direktiva Europske unije zahtijeva da ta djelatnost mora biti stavljena na tržište. Upravo suprotno, ona svakoj od država članica omogućuje da ovo područje samostalno uredi. Jesu li nakon ovog zakona i druge djelatnosti od javnog interesa na redu? – pita se Bulić.

Sindikat se osvrnuo i na godinu na izmaku, istaknuvši kako će ona s radničkog aspekta biti upamćena kao loša godina.

– Novim Zakonom o radu bitno su umanjena radnička prava, što će pojedinim poslodavcima omogućiti da s radnicima čine što ih je volja. Molimo Vladu da prestane obmanjivati javnost kada je o broju nezaposlenih osoba u Hrvatskoj riječ. Možda je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirano više od 43 tisuće osoba manje, ali činjenice isto tako govore da ih je 26 tisuća manje i zaposleno na godišnjoj razini – zaključio je sindikalac.