Sindikat će ustrajati u borbi za KU u Baumitu

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije će, usprkos negativnim stavovima poslodavca u Baumitu, odgovorno nastojati iskoristiti i najmanju mogućnost za početak socijalnog dijaloga jer je njegov prioritet zastupanje interesa radnika koji moraju biti i interes kompanije. Istaknula je to predsjednica SIKD-a Marina Cvitić u još jednom pismu upućenom 26. studenog vlasniku i direktoru Baumita.
Posljednjih mjeseci predstavnici SIKD-a vodili su, treba reći, intenzivne razgovore i prepisku s direktorom Društva Baumit d.o.o Zagreb i s predstavnicima vlasnika u svezi sa sindikalnom inicijativom uređenja odnosa Kolektivnim ugovorom. S dobivenim odbijenicama pregovora nisu zadovoljni, a svoje nezadovoljstvo imali su priliku iznijeti i na nedavnim skupovima radnika na trima lokacijama Baumita. Na skupovima radnika održanim u Siraču, Mostu Raši i Zagrebu, predstavnici Sindikata, inače, upoznati su s izazovima kojima se kompanija susreće. Unatoč manjem prihodu, očekuje se da će se ponoviti prošlogodišnji krajnji rezultati. Slijedom toga sindikalne su želje da se članovima, temeljem dobrih poslovnih rezultata kompanije kojima su oni nesporno pridonijeli, osiguraju radna mjesta, dobri uvjeti rada i adekvatna plaća odnosno primanja. Neovisno o zastoju suradnje između socijalnih partnera (a za koju direktor Rajković na sindikalno čuđenje tvrdi da nikad nije ni postojala), radnici se trude svojim radom i angažmanom na svim lokacijama ostvariti očekivani prihod i dokazati koliko im je stalo do kompanije. Zahtjevom za sklapanjem Kolektivnog ugovora kojim bi se ( umjesto Pravilnika o radu na kojem inzistira poslodavac) dvostrano uredila prava i obveze radnika i poslodavca zasigurno ne ruše stabilnost i ne žele zlo kompaniji u kojoj rade. Predsjednica Sindikata tako u pismu naglašava da radnici žele akt koji će im dati veću sigurnost za sutra; akt koji podrazumijeva stabilnost i povjerenje socijalnih partnera. Odbijanje kolektivnog pregovaranja, stoga, može značiti samo omalovažavanje socijalnog partnera, omalovažavanje socijalnog dijaloga s radnicima i Sindikatom kojeg u Baumitu, podsjeća Cvitić, čine gotovo svi radnici u Siraču i u Mostu Raši te dio radnika iz Zagreba. Sindikalci su razočarani ponašanjem poslodavca, ali i ljuti i odlučni da se bore za Kolektivni ugovor, za ono što smatraju da im pripada i da je nešto što obilježava svaku ozbiljnu kompanijama. Na svim lokacijama, članovi sindikata su odlučni i traže da ih Sindikat vodi. .."Ako ne želite mirnim putem, onda su oni spremni i na teži put. Kada i na koji način, odlučiti ćemo zajednički s tim radnicima..."- ističe u pismu predsjednika SIKD-a izražavajući žaljenje što druga strana odbija pregovore bez argumenata jer to svakako ne može biti navedeno restrukturiranje kompanije koje je zapravo proces koji ide svojim tokom i nema veze sa kolektivnim pregovaranjem.

Naprotiv, socijalni dijalog i socijalno partnerstvo je garancija da će se restrukturiranje provoditi na društveno odgovoran način, u skladu sa zakonom i u dogovoru sa socijalnim partnerom. U ovom slučaju sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je, u pismu poslodavcu podsjeća predsjednica SIKD-a, imao izuzetnu ulogu u dosadašnjem restrukturiranju ITV d.o.o. u kojem je pokazao veliku ozbiljnost u pristupu i zajedničkom rješavanju viška radnika. Ponašanje predstavnika poslodavca s aspekta odbijanja kolektivnog pregovaranja, međutim, navode Sindikat na sumnju da vodstvo (i direktor i vlasnici) ne žele dobro radnicima ili dijelu radnika. Iako je odabrani put poslodavca za Sindikat teži put on ga se ne boji: „Slijediti će teško razdoblje, razdoblje zakonskog mirenja, razdoblje prozivanja, razdoblje u kojem će i radnike Baumita u susjednim zemljama upoznati s razlozima „bunta" u Hrvatskoj; razdoblje koje će možda
dovesti i do još radikalnijih aktivnosti, vjerojatno i štrajka u određenom trenutku. I nakon svega, ponovno ćemo morati sjesti, a trebati će vremena da se uspostavi povjerenje. Naravno da će to utjecati i na motivaciju radnika, utjecati će na proizvodnju, utjecati će na prodaju, utjecati će na negativan element koji će se (bez opravdanog razloga) vezati uz ime Baumit, ali ne više samo na Baumit Hrvatsku. I u konačnici, utjecati će na financijske rezultate." – napisala je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić najodgovornijima u Baumitu ponovivši da sve to, sa svim negativnim konotacijama za Baumit, nije želja Sindikata, već odabir poslodavca da u rješavanje međusobnih odnosa uplete institucije RH.