Zahvaljujući SIKD-u, u Jadranu d.d. Crikvenica ipak veće plaće i za rujan

Jadran

Uprava Jadrana d.d. obavijestila je Sindikate 01. listopada da se Sporazum kojim je osnovica za obračun plaće povećana za period od lipnja do kolovoza 2021. godine neće produžiti i na mjesec rujan. Uprava je obrazložila da se još uvijek osjećaju posljedice teške pandemijske 2020. godine, brigom da se očuva likvidnost u narednom periodu, posebno iz razloga što je Jadran radi dobrih ostvarenih rezultata „kažnjen“, pa nije za pet mjeseci dobio državne potpore za očuvanje radnih mjesta, čime je izgubio znatan prihod.

U SIKD-u se nismo pomirili sa takvim odgovorom poslodavca, pa je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić 04. listopada uputila dopis članovima Uprave u kojem izražava nezadovoljstvo i razočaranost takvom odlukom. U svom dopisu predsjednica je istakla da su uvijek podržavali Upravu društva u nastojanjima da se ispravi nepravda oko kriterija za ostvarivanje prava na novčane potpore Države, da se obraćala i ministarstvu financija i ministarstvu turizma, a to će i dalje činiti. Međutim, naglasila je kako su radnici mukotrpno i požrtvovno odradili ovu sezonu i ne smiju biti kažnjeni zbog „grešaka“ države. Ti radnici su, navela je predsjednica u dopisu, radili u rujnu istim intenzitetom kao i u kolovozu i srpnju, jer je veliki broj sezonskih radnika, posebno studenata koncem rujna završio svoj rad u Jadranu. Upravo zbog toga, rezultati i za rujan, biti će dobri, pa će se radnici osjećati prevareno, izigrano, razočarano, te unatoč argumentiranog odgovora Uprave, neće pokazati razumijevanje, već nezadovoljstvo. Predsjednica je zamolila Upravu da još jednom preispitaju svoju Odluku, te da na zadovoljstvo radnika produži primjenu Sporazuma i za rujan, obzirom da bi u protivnom plaća djela radnika (zajedno sa dodatkom od 1.000,00 kuna) bila i do 2.000,00 kuna niža u odnosu na prethodni mjesec.

Uprava Društva je očito preispitala svoju Odluku i danas nas obavijestila, da će se Sporazum kojim se osnovica za obračun plaće, a koja je uvećana za 6%+4%, primjenjivati i za rujan.

Sve to zahvaljujući upornosti i dosljednosti Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Ono što nam slijedi, jesu pregovori oko ostalih materijalnih prava do konca godine, ali i za povećanje plaće u narednoj godini.

Uvjereni smo da ćemo biti uspješni i u daljnjim pregovorima sa Upravom Društva.