SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE PODRŽAO ŠTRAJK RADNIKA U PRAVOSUĐU

PRAVOSUĐE
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije dao potporu Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika u pravosuđu u njihovoj borbi za bolje plaće.
Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije danas je uputila pismo podrške radnicima u pravosuđu koji su već više od mjesec dana u štrajku. iako je pismo podrške upućen i medijima, nažalost isto još uvijek nije objavljeno, pa ga prenosimo ovim putem:
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije snažno podupire službenike i namještenike u pravosudnim tijelima koji se bore za svoja prava, za dostojanstvenu plaću koja će omogućiti egzistenciju njih i njihove obitelji, te za bolje uvjete rada. Ovo nije podrška „uhljebima“ kako ih nažalost mnogi percipiraju. Ovo je podrška svim onim radnicima i radnicama koji odgovorno obavljaju svoj posao za plaću koja je nedostojna za život u današnjim uvjetima. Ovo je podrška svim radnicama i radnicima, u pravosuđu i van pravosuđa, u državnim i lokalnim službama, ali i u gospodarstvu koji od svoje plaće ne mogu osigurati svoju egzistenciju. A takvih je previše. Od minimalne plaće danas preživljava preko 60.000 radnika, a ta minimalna plaća koja je prema premijerovim riječima u posljednjih 6 godina porasla za čak 69% na dnu je europske ljestvice. U EU manju minimalnu plaću imaju samo Mađarska, Litva, Rumunjska i Bugarska
Tužno je kako Vlada RH na čelu s premjerom Plenkovićem nakon davanja „kapom i šakom“ trenira strogoću i provodi svoju takozvanu politiku konzistentnosti nad radnicima čija se plaća u posljednjih 5 godina povećala za 50% (kako kaže), ali istovremeno ta plaća iznosi sramotnih 600 do 700 Eura. Umjesto da se srame što uopće netko (bilo gdje) radi za 600 do 700 eura (a rade i za još manje), još tvrdi kako su nerealni zahtjevi Sindikata.
Tužno je da obespravljene radnice i radnike, koji nemaju više što izgubiti, osim svog dostojanstva, u njihovoj prosvjednoj šetnji prema zgradi gdje se održavala sjednica Vlade RH dočekuju specijalci. Koga su došli štititi? Radnice ili premijera?
Iako je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sindikat koji pretežito djeluje u gospodarstvu, uvažava i podržava sve one koji su se spremni boriti za dostojanstvenu plaću. Nažalost, ne vide se mnogi Sindikati koji daju podršku ovim obespravljenim radnicima. Čak ni sindikalne vođe koji inače iskaču u medijske prostore kao iz paštete, ne čuju se i ne vide kad su pravosudni službenici i namještenici bore za unapređenje svojih interesa. Ima i Sindikata za svaku osudu, koji su se, gledajući svoje partikularne interese u ovoj borbi svrstali na stranu Vlade RH, iako i među svojim članovima imaju radnike na sličnim poslovima koji rade za istu ili manju plaću.
Razumijemo građana, poduzetnika, odvjetnike koji zbog štrajka u pravosuđu trpe štetu, ali svoj bijes neka usmjere prema Vladi RH koja nije pokazala ni najmanju socijalnu osjetljivost prema tim radnicima čija je plaća nedostojna za život. Kada su, opravdano povećali plaću sucima, trebali su misliti i na one kojima je povišica još potrebnija. I zato prema ovim radnicama (većinom su žene) neka pokažu empatiju, a suci koji su povišicu dobili, solidarnost.
Predsjednica:
Marina Cvitić